Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/12/2012

Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Η ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, η οποία εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Αʼ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, είναι πολυκλαδικό πολύ-τεχνολογικό κέντρο εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης και λειτουργεί σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι διαπιστευμένος φορέας, δημοσίου συμφέροντος και λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Με την τροποποίηση των νόμων 4002/2011 και 4038/2012 η εταιρεία απορροφά πλήρως (ενεργητικό και παθητικό) τις πρώην εταιρείες ΕΚΕΠΥ ΑΕ και ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ και αποκτά συνολικά υποκαταστήματα και γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Θήβα αλλά και στην Κίνα (Σαγκάη) και διαθέτει ένα ευρύτατο δίκτυο έμπειρων συνεργατών. Επίσης, στη νέα ΕΒΕΤΑΜ προσαρτώνται και οι δραστηριότητες πιστοποίησης και εργαστηριακών δοκιμών του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης ΑΕ (ΕΛ.Ο.Τ.). Μέχρι σήμερα η απόσχιση και ένταξη των δραστηριοτήτων του ΕΛΟΤ εκκρεμεί, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού αριθμού πρώην πελατών του ΕΛΟΤ σε βάρος των εισροών της νέας εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η ΕΒΕΤΑΜ δε επιχορηγείται από το κράτος.

Με βάση τις διακηρύξεις του Υπουργείου η νέα ΕΒΕΤΑΜ, μετά τη συγχώνευση και την απορρόφηση των δραστηριοτήτων του ΕΛΟΤ, θα αποτελούσε τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης. Ένας τέτοιος φορέας θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό και πολλαπλό ρόλο. Δηλαδή:

1.    Να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης σε μεγάλο εύρος προϊόντων ώστε προϊόντα που διακινούνται στην ελληνική αγορά να είναι διαπιστευμένα και ασφαλή για χρήση.

2.    Να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο αδιέξοδο που έχουν έρθει, λόγω της χρόνιας παραγωγικής αποδιάρθρωσης και των μνημονιακών πολιτικών που υλοποιούν κατά εντολή της τρόικα.

3.    Να προσφέρει στην ελληνική οικονομία, προωθώντας υπηρεσίες στην έρευνα και την τεχνολογία σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, προωθώντας ακόμη και συνεργασίες με ξένες εταιρείες που θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά.

Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι η παραπάνω διαδικασία της συγχώνευσης διʼ απορρόφησης οδήγησε σήμερα την ΕΒΕΤΑΜ να βρίσκεται σε πραγματικά κρίσιμη κατάσταση. Η αρχική εταιρεία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αφενός μεν απορρόφησε ένα μεγάλο παθητικό από τις πρώην εταιρείες ΕΚΕΠΥ ΑΕ και ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ. Αφετέρου, δεν κατάφερε να αυξήσει το πελατολόγιό της εντάσσοντας πρώην πελάτες του ΕΛΟΤ, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της μεταφοράς του κλάδου των πιστοποιήσεων. Έτσι αποδεικνύεται, πως το σχέδιο συγχώνευσης των τριών (3) εταιρειών σε συνδυασμό με την κωλυσιεργία για την ένταξη των δραστηριοτήτων του ΕΛΟΤ, δεν αποτελεί σχέδιο για την ύπαρξη ενός ισχυρού Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα πάντα με το σωματείο των εργαζομένων, το γεγονός, πως από το Μάρτιο του 2012 η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν γίνεται κανονικά, αφού πληρώνονται κυρίως έναντι (από 300-500 ευρώ) και μόνο ένας μισθός έχει καταβληθεί κανονικά.

Επειδή η νέα ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ μπορεί να αποτελέσει βοήθημα στην παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η χώρα

Επειδή η πιο πάνω εταιρεία συνεισφέρει στην προστασία της δημόσιας υγείας

Επειδή οι εργαζόμενοί της βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Σε τι ενέργειες θα προβεί και πότε ώστε να στηριχτεί ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης, όπως χαρακτηρίστηκε η ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ;

2.    Θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο την ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ προκειμένου να καλυφθεί το παθητικό που μεταφέρθηκε από τις πρώην ΕΚΕΠΥ ΑΕ και ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ;

3.    Τι θα πράξει ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία ένταξης των αρμοδιοτήτων του ΕΛΟΤ στην εταιρεία;

4.    Τι μέτρα θα λάβει και για να καταβληθούν οι μισθοί που οφείλονται στους εργαζόμενους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Γιώργος Σταθάκης