Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/10/2000

Συνάντηση ΣΥΝ με Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ.Παπανδρέου.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Ζήτησα από τον κ. Υπουργό Εξωτερικών ενημέρωση για όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σήμερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Εκτιμώ ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο. Ότι γι αυτά τα θέματα χρειάζεται να εξασφαλιστεί η πιο ουσιαστική πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση.

Εμείς, όπως ξέρετε, επιμένουμε στην ανάγκη ύπαρξης συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

Επιμένουμε στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στα πλαίσια των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να είναι απρόσκοπτη, χωρίς να τίθενται θέματα ερμηνειών που θα την εξαρτούν από την προηγούμενη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Στον τομέα των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, να υπάρξει προσέγγιση, χωρίς διακινδύνευση ή διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

Εκτιμάμε ότι είναι μία περίοδος στην οποία διαμορφώνονται εντάσεις και τριβές. Χρειάζεται εξ αυτού του λόγου να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των κομμάτων και συζήτηση στη Βουλή.

Ειδικότερα για τα ζητήματα που σήμερα δεσπόζουν από πλευράς δημοσιογραφίας, η θέση μας είναι σαφής. Κανενός τύπου συνομοσπονδιακές λύσεις για το Κυπριακό γιατί τέτοια σενάρια, δεν συμβιβάζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ανατρέπουν τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στα Βαλκάνια, σταθερότητα και ενίσχυση της δημοκρατικής πορείας για την ανόρθωση των κοινωνιών, των θεσμών και των οικονομιών όλων των βαλκανικών χωρών, σε μια προοπτική κοινού ευρωπαϊκού προσανατολισμού".

To Γραφείο Τύπου