Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/12/2012

Συνάντηση με 5μηνιτες εργαζόμενους της περιφέρειας Θεσσαλίας - Η. Διώτη: Επαχθείς και παράνομοι οι όροι εργασίας στην κοινωφελή εργασία

Με εκπροσώπους των εργαζομένων σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με το περίφημο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας («Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα») του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μέσω του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Θεσσαλίας, συναντήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής 30.11.2012 η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Πέτρος Παπαγεωργίου. Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε το ότι οι 80 περίπου εργαζόμενοι, μολονότι βρίσκονται στις θέσεις τους και προσφέρουν την εργασία τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει το παραμικρό ποσό από τα δεδουλευμένα τους.

«Αυτή τη στιγμή, το κύριο ζήτημα και αίτημα που τίθεται είναι να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων και να καταβληθεί σε αυτούς το σύνολο των δεδουλευμένων τους, καθώς και να συνεχίσει χωρίς άλλες αρρυθμίες η μισθοδοσία τους, μέχρι τη λήξη των συμβάσεών τους» υποστήριξε μεταξύ άλλων η βουλευτίνα στη συνάντηση, για να συμπληρώσει:

«Το πρόβλημα όμως, σαφώς και είναι βαθύτερο και πολιτικό: όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι σε ένα μήνα από σήμερα θα αποτελούν παρελθόν από τις υπηρεσίες τους, καθώς το πρόγραμμα είναι πολύ καλά δομημένο ώστε να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Όλοι οι επιτυχόντες των πεντάμηνων δεν έχουν δικαίωμα επαναίτησης στο πρόγραμμα για τουλάχιστον 7 μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Άρα η ίδια η δομή του προγράμματος ουσιαστικά εξυπηρετεί και διευκολύνει τους δήμους αλλά και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες που απασχολούν προσωπικό με 5μηνη σύμβαση, για να προχωρήσουν σε απολύσεις συμβασιούχων, εργαζόμενων αορίστου χρόνου και μονίμων, όπως προβλέπει και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αφού οι εργαζόμενοι σʼ αυτά καλύπτουν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω της εργασίας τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες της λειτουργίας των έμμεσων εργοδοτών τους. Στη ουσία φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για ένα ακόμη πρόγραμμα stage, αυτό που μετά βδελυγμίας κατάργησαν προ τριετίας, με ακόμη χειρότερους στην ουσία του όρους για τους εργαζομένους, με επαχθείς, παράνομους και αντισυνταγματικούς όρους στις οικείες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα απασχόλησης- και όχι εργασίας-ανακυκλώνουν την ανεργία και τη φτώχεια, και οδηγούν για άλλη μια φορά χιλιάδες ανέργους, νέους ανθρώπους, σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Είναι, δε, αξιοσημείωτο, ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προωθεί έμμεσα αλλά έμπρακτα –μέσω του ΙΝΕ-  την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη θεσμοθέτηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, βάζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι θα εργάζονται κατά παρέκκλιση της ΕΓΣΣΕ που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται, μετατρέποντας τα συνδικάτα από όργανα συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων σε ΜΚΟ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να πληρώνονται έγκαιρα οι άνεργοι που εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα και να μην καταστρατηγούνται τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους. Ήδη σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει επίκαιρη επερώτηση προς τον κ. Βρούτση, προκειμένου να απαντήσει ανοικτά στη Βουλή σε κεντρικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας».

To Γραφείο Τύπου