Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/12/2012

Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών και σχολιασμός του βουλευτή Δ. Γελαλή

Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, με θέμα « τεράστιο δημοσιονομικό σκάνδαλο αποκαλύπτει η διαρροή εγγράφων του Γενικού Λογιστηρίου για  άρνηση είσπραξης 1,9 δις ευρώ απο φοροδιαφυγή που οδηγεί  σε πετσόκομμα συντάξεων ,μισθών ,επιδομάτων» με την οποία ζητούσε να απαντήσει ο  Υπουργός Οικονομικών εκτός των άλλων στο ερώτημα ποιός υπέγραψε το έγγραφο που διέρρευσε,και εάν θα  ζητηθεί η παραίτησή του.

Σύμφωνα με την απάντηση του  Υπουργού Οικονομικών «η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι  κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη διαμόρφωση ενος εντελώς νέου και ποιοτικά διαφοροποιημένου φορολογικού θεσμικού πλαισίου που περιλαμβάνεται στις διατάξεις του υπο κατάρτηση φορολογικού νόμου» και συνεχίζει «σε καθε περίπτωση οι προβλέψεις για έσοδα απο την πάταξη της φοροδιαφυγής τόσο στα πλαίσια κατάρτισης του προυπολογισμού για το 2013 ,όσο και για την περίοδο 2014-2016, αποτελούν ένα από τα σημεία συζήτησης αυτήν την περιόδο μεταξύ του Υπ. Οικονομικών και των εκπροσώπων των φορέων που σημμετέχουν στο μηχανισμό στήριξης»  της τρόικας δηλαδή.

Ο βουλευτής Δ. Γελαλής τονίζει «Η κατεύθυνση της πολιτικης της τρικομματικής κυβέρνησης διατυπώθηκε  με την κατάθεση του Προυπολογισμού και του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την επιβολή μέτρων συνολικά 18,9 δις ευρώ, σε βάρος του λαού, της κοινωνικής συνοχής και την προβλεπόμενη μείωση των προσδοκόμενων φορολογικών εσόδων. Η απάντηση του Υπουργού είναι προσαρμοσμένη στην επιχειρούμενη για επικοινωνιακούς λόγους προβολή του δήθεν μεταρρυθμιστικού έργου της κυβερνήσης.Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βασίζεται και αυτο,στην υπερφορολόγηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μέσω της μείωσης ή και κατάργησης των φοροαπαλλαγών,των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικροιδιοκτητών, ενώ  συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο οι «έχοντες και κατέχοντες» και οι μεγαλοφοροφυγάδες. Σε ότι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής,ούτε οι συνέταιροι τους της τροίκας που συζητούν μαζί τους  δεν τους εμπιστεύονται» και καταλήγει «Είναι η πολιτική υποτέλειας  της τρικομματικης κυβέρνησης που μέσα σε λίγους  μήνες διακυβέρνησης, πέτυχε να θέσει την χώρα υπο την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, να θεσμοθετήσει την παρουσία τους παντού, σε  Υπουργεία, Δήμους, μεγάλες ΔΟΥ , σε βάρος της αξιοπρέπειας και της εθνικής μας κυριαρχίας».