Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/12/2012

Ενώ αυξάνονται τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, μειώνονται οι επιχορηγήσεις - Απάντηση Όλι Ρεν σε Νίκο Χουντή

Ενώ εξ αιτίας των Μνημονίων, των «λουκέτων» και της εκρηκτικής ανεργίας, τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων αυξήθηκαν το 2012 κατά 57% (!!) σε σχέση με το 2011, η καθαρή κρατική επιχορήγηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία αντί να αυξηθεί, μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Αυτό προκύπτει μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, ο οποίος μάλιστα στην απάντησή του παραπέμπει στις αριθμητικές εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2016.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, ζητούσε α) στοιχεία για την χρηματοπιστωτική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, και β) να πληροφορηθεί πώς εφαρμόσθηκε η δέσμευση ότι, «ως αποτέλεσμα των ζημιών ανταλλαγής χρέους για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ενδέχεται να απαιτηθεί η αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης εκ μέρους του κράτους».

Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων ο Όλι Ρεν απαντά:

«Το 2011, η κρατική επιχορήγηση των ταμείων συντάξεων ανήλθε σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ και των ταμείων ανεργίας σε 0,8 δισ. ευρώ. Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει κάποια μείωση των εν λόγω επιχορηγήσεων. Αναμένεται ότι το 2013 οι επιχορηγήσεις θα σημειώσουν περαιτέρω μείωση λόγω της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης με την οποία επιδιώκεται η αποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ασφαλιστικών ταμείων», και συνεχίζει:

«Η κρίση έχει πλήξει τη χρηματοοικονομική κατάσταση των ελληνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την αύξηση των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης. Οι ελληνικές αρχές αναμένουν ότι, το 2012, το προβλεπόμενο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξηθεί σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα ύψους 1,4 δισεκατ. ευρώ το 2011. Ωστόσο, το αποτέλεσμα για το 2012 μπορεί να είναι καλύτερο από το αναμενόμενο λόγω των υψηλότερων από τις προβλεφθείσες εισπράξεων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης».

Όσον αφορά στο ερώτημα για την αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης ως αποζημίωση για το PSI του Μαρτίου, ο ευρωπαίος επίτροπος «τα στρίβει», σημειώνοντας ότι εννοούσε πως θα υπάρξει αντιστάθμιση όχι των απωλειών κεφαλαίου αλλά των απωλειών των τόκων από τα «κουρεμένα» ομόλογα. Είναι όμως σαφές και από την υπόλοιπη απάντηση, ότι ούτε οι τόκοι δόθηκαν ούτε και πρόκειται να δοθούν, αφού η ετήσια καθαρή επιχορήγηση μειώνεται κάθε χρόνο και από 14 δις το 2011 προβλέπεται να πέσει στα 10,7 δις το 2013, παρά τις τεράστιες αυξήσεις των ελλειμμάτων.

Ο κ. Ρεν επισημαίνει επί λέξει:

«Οι μεταβιβάσεις του δημοσίου προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων από τόκους λόγω του PSI. Κρατικά ομόλογα που διακρατεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενοποιούνται με το δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι οι τόκοι που καταβάλλονται σε κρατικά ομόλογα αποτελούν μεταβίβαση από την κεντρική κυβέρνηση στο κοινό κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αν μειωθεί το επιτόκιο αυτό, η απώλεια πρέπει να αντισταθμιστεί από άλλες κρατικές μεταβιβάσεις».

To Γραφείο Τύπου