Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/10/2000

Πρωτοβουλία κατά της απορύθμισης της αγοράς εργασίας και για την προώθηση του 35ωρου

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι από τους:

Νίκο Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο του ΣΥΝ, Γιάννη Μπανιά από την ΑΚΟΑ, Νίκο Καίσαρη, από του Οικολόγους-εναλλακτικούς, Δημήτρη Τραυλό Τζανετάτο, καθηγητή εργατικού Δικαίου της Νομικής Αθήνας, Λυκούργο Καλλέργη, ηθοποιό, πρώην Βουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και Δημήτρη Στρατούλη, Γραμματέα κοινωνικής πολιτικής της ΓΣΕΕ παρουσιάστηκε κείμενο κατά της απορύθμισης της αγοράς εργασίας και υπέρ της σταθερής και πλήρους απασχόλησης, της εφαρμογής στη χώρα μας του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών και της προώθησης μέτρων κοινωνικής προστασίας των ανέργων.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΤΩΡΑ 35ΩΡΟ

ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κυβερνητικές προτάσεις για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, αλλά απορυθμίζουν ακόμα περισσότερο την αγορά εργασίας. Mειώνουν το κόστος εργασίας, αυξάνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, διευρύνουν την υποαπασχόληση και τη φτώχεια. Aναστατώνουν την οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζομένων, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους και επιφυλάσσουν σε αυτούς και στις νέες γενιές ένα μέλλον μισής δουλειάς, μισής αμοιβής, μισής ασφάλισης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Είμαστε αντίθετοι με τις προωθούμενες επιλογές αμερικανοποίησης του εργασιακού μοντέλου και συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.

Διαφωνούμε με τις πολιτικές, που οδηγούν σε δραματική αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας. Σε αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε βάρος των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Σε ενίσχυση της φορολογικής αδικίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε εκποίηση του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου.

Καταδικάζουμε την ανυπαρξία και ανυποληψία των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται μέσα στις επιχειρήσεις ούτε η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία.

Θεωρούμε αναγκαία την προώθηση μιας εναλλακτικής προοδευτικής στρατηγικής για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου και εργασιακού προτύπου, για πλήρη και σταθερή απασχόληση με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε την εφαρμογή στη χώρα μας του 35ώρου χωρίς μείωση των αποδοχών, την αύξηση και χρονική επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την κοινωνική προστασία των ανέργων.

Η προώθηση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών θα διασφαλίσει τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και της οικονομίας θα αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Το μέλλον των κοινωνιών μας πρέπει να είναι η διασφάλισή σταθερής και πλήρους απασχόλησης για όλους τους πολίτες, η εξασφάλιση "ΛΙΓΟΤΕΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ".

Το κείμενο αυτό διακινήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΝ και με τη στήριξη και συνεργασία και άλλων αριστερών και προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Το έχουν ήδη υπογράψει περίπου 500 διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, συνδικαλιστές και στελέχη των κοινωνικών κινημάτων, πολιτικοί και εκλεγμένοι στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση από όλο το φάσμα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Τα ονόματά τους δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα.

Αμέσως μετά το κείμενο θα διακινηθεί για ένα δίμηνο σε όλη τη χώρα για να συγκεντρωθούν υπογραφές από χιλιάδες πολίτες. Επίσης θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, συναντήσεις με κοινωνικές οργανώσεις καθώς και η ανάπτυξη κινήματος πολιτών γι' αυτά τα ζητήματα.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Η νέα τετραετία αντί να είναι η τετραετία του κοινωνικού κράτους θα είναι η τετραετία κατεδάφισης των ισχνών δομών του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και θα είναι η τετραετία κατά την οποία τα κοινωνικά στρώματα των εργαζομένων θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση.

Ο ΣΥΝ με την πρωτοβουλία του για το 35ωρο θέλει να συμβολίσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα.

Το 35ωρο συμβολίζει μια προοπτική εναλλακτικής δυνατότητας κατά την οποία έναντι τους κέρδους των ολίγων θα προτάσσεται το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, μία προοπτική αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και στο αμερικανικό κοινωνικό πρότυπο.

Για μας ο αγώνας για το 35ωρο δεν είναι ένας συνδικαλιστικός αγώνας. Είναι αγώνας ιδεολογικός, είναι αγώνας για ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, η πολιτική της και η πρακτικής της, ενοχλείται από τις κοινωνικές διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις και σφυρίζει αδιάφορα για την διαπλοκή, που την διαπερνά και την αιχμαλωτίζει, επιβάλλοντας την εξωθεσμική και παραπολιτική της εξουσιαστική ισχύ.

Η εικονική πραγματικότητα, στο όνομα της οποίας πολιτεύεται και πορεύεται η κυβέρνηση, είναι το παραμορφωτικό κάτοπτρο, που στρεβλώνει την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική.

Έχει συνηθίσει η κυβερνητική πολιτική να βλέπει στον καθρέφτη της το μακιγιαρισμένο και ωραιοποιημένο είδωλό της και να το προβάλλει αυτάρεσκα προς την κοινωνία.

Σήμερα στον καθρέφτη της ζωής βλέπει τα αγριεμένα προβλήματα και τα αποφασισμένα πρόσωπα των πολιτών, που ζουν αυτά τα προβλήματα.

Οι ακριβοπληρωμένες επικοινωνιακές καμπάνιες δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα της ζωής.

Στην Ελλάδα του 2000 υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Πρόβλημα συνοχής, προστασίας και δικαιοσύνης.

Συσσωρεύονται διαρκώς πιέσεις σε βάρος των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων.

Μεγαλώνουν οι αδικίες και διευρύνονται οι ανισότητες, εντείνονται οι ανασφάλειες, οι εισοδηματικές πιέσεις, οι φορολογικές αδικίες, οι οικονομικές ανισότητες, οι κοινωνικές ανασφάλειες. Ανισότητες στις ευκαιρίες, στα βάρη, τα ωφελήματα. Ανισότητες στην δουλειά, στην κατάρτιση, στο περιβάλλον διαβίωσης. Ανασφάλειες για προοπτική απασχόλησης, ακόμα και για την ανεκτή διαβίωση, για την κάλυψη βασικών αναγκών υγείας, φροντίδας, ασφάλισης.

Εάν συνεχιστούν οι κυβερνητικές επιλογές, που περιορίζουν το κοινωνικό κράτος, αυξάνουν την ανεργία, ανατρέπουν το ασφαλιστικό σύστημα και παρατείνουν τις εισοδηματικές πιέσεις και τη φορολογική αδικία, ο κοινωνικός ιστός θα διαλυθεί. Θα συντελεστούν διεργασίες, που θα αλλοιώσουν την κοινωνική δομή.

Την ίδια ώρα, που κυριαρχεί η κοινωνική ανασφάλεια για τους πολλούς, μεγεθύνεται η κερδοσκοπία, ο πλουτισμός και ο νεοπλουτισμός για τους λίγους.

Στην τελευταία τριετία υπερδιπλασιάστηκαν συνολικά τα επιχειρηματικά κέρδη έτσι ώστε η ελληνική επιχειρηματική κερδοφορία να είναι πρώτη στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, το σύνολο των μισθών και εισοδημάτων στην Ελλάδα, βρίσκεται στο 58% του μέσου ευρωπαϊκού, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στη σχετική κλίμακα.

Η εικόνα συμπληρώνεται εάν συνεκτιμηθούν και τα παρακάτω:

* Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ρυθμό αύξησης της ανεργίας, με σταθερά πρωτεία στην ανεργία των νέων και στους ανέργους μακράς διαρκείας.

* Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις κοινωνικές δαπάνες από τον Προϋπολογισμό.

* Τρία εθνικά σχέδια για την ανεργία και την απασχόληση απέτυχαν και δύο (2) τρισεκατομμύρια δραχμές για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας κατασπαταλήθηκαν.

Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, στο Κράτος και στη Διοίκηση, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής και στη διαχείριση του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος αποτυπώνεται στους αρνητικούς κοινωνικούς δείκτες.

Ο κυβερνητικός μονόδρομος που έδωσε προτεραιότητα στους οικονομικούς δείκτες και όχι στην πραγματική οικονομία είναι η αιτία που η Ελλάδα για να μπει στην ΟΝΕ κατέβαλε το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από κάθε άλλη χώρα, που οι εργαζόμενοί της βρίσκονται στο τελευταίο βαγόνι.

Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε πει ότι η τετραετία αυτή θα είναι τετραετία της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα, έξι μήνες μετά τις εκλογές προωθεί επιλογές που δίνουν προτεραιότητα στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στον περιορισμό των εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας, στην αιχμαλωσία της κοινωνίας από την αγορά.

Η επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει την απορύθμιση της αγοράς εργασίας στο όνομα της ανεργίας οδηγεί σε απαξίωση του εργασιακού πολιτισμού, αποτελεί ιστορική και κοινωνική οπισθοδρόμηση.

Ο αυτόματος πιλότος για την ΟΝΕ και η χρηματιστηριακή διαχείριση της Οικονομίας μπήκε στην πρώτη θέση των κυβερνητικών πολιτικών, ενώ τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας στη δεύτερη.

Η αγορά και η μεγέθυνση της Οικονομίας, στην οποία η κυβέρνηση εκχώρησε τις πρωτοβουλίες αποδείχθηκαν ανίκανες να λύσουν σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα

Επείγει σήμερα μία μεγάλη στροφή προς την κοινωνία, την εργασία, τους ανέργους, τους οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένους.

Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ, αλλά αποκλείσθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων απαιτεί αλλαγή πολιτικών προτεραιοτήτων, δεν θα γίνει με όρους ιατρικής για οικονομικό και κοινωνικό ΣΟΚ ή με όρους φιλανθρωπίας για επιδοματικές παροχές.

Στο επίκεντρο της πολιτικής πρέπει να επανέλθει ο άνθρωπος και τα προβλήματά του και όχι οι Αγορές και τα Χρηματιστήρια.

Ο ανθρώπινος πολιτισμός των προοδευτικών και δημοκρατικών κατακτήσεων αναδεικνύει τη σύγχρονη εργασία σε όλες της τις μορφές ως πρώτη και κινητήρια παραγωγική και κοινωνική δύναμη, δεν την εκχωρεί στις αγορές και δεν την απαλλοτριώνει για τις επικοινωνιακές ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας.

Οι εργαζόμενοι είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο στην παραγωγική διαδικασία και στην ανάπτυξη της χώρας. Δεν μπορεί συνεχώς να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.

Δυστυχώς γύρω από αυτά τα θέματα η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τον ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό διάλογο.

Διάλογος για την κυβέρνηση είναι να επικυρώσουν όλοι οι άλλοι τις επιλογές της και να προσχωρούν στις απόψεις της. Εάν υποστηρίζουν εναλλακτικές προτάσεις κι όχι τον κυβερνητικό μονόδρομο, καταγγέλλονται για αντιπολιτευτικό αρνητισμό.

Αυτή η κυβερνητική νοοτροπία αποτελεί πολιτική δημοκρατική στρέβλωση.

Μία ακόμα τέτοια στρέβλωση αποτελεί και η κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση ξέρει το καλό μας και προσπαθεί γι'αυτό, ενώ η κοινωνία αντιστέκεται και δεν καταλαβαίνει, γιατί την παρασύρουν οι συντεχνίες και τα κεκτημένα.

Εάν υπάρχουν κοινωνικές διεκδικήσεις κι αντιστάσεις, αντί να αντιμετωπιστούν ως διαδικασίες κοινωνικής έκφρασης και συμμετοχής, ενοχοποιούνται και δαιμονοποιούνται. Έτσι μειώνεται η κοινωνική αξία της πολιτικής και ο δημοκρατικός δυναμισμός της κοινωνίας.

Μία τρίτη στρέβλωση είναι το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση πήρε προσφάτως την εκλογική πλειοψηφία, για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν μιλούσε για αυτά που η κυβέρνηση προωθεί. Απεναντίας καθησύχαζε τον κόσμο και κατήγγειλε όσους ζητούσαν αποσαφήνιση των επιλογών της στους τομείς απασχόλησης, ανεργίας, ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας κι ευθύνης τους κράτους για κινδυνολογία.

Τέλος, θα αναφέρω μία ακόμα επικίνδυνη και διχαστική στρέβλωση.

Η κυβέρνηση με το επιχείρημα "αυτή είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα της προσπάθειας και η Ελλάδα της άρνησης" αυτοτοποθετείται κι αυτοαναγορεύεται "στην πλευρά του φωτός" κι όλους τους άλλους τους τοποθετεί "στην πλευρά του σκότους".

Στον κ. Πρωθυπουργό που κατασκευάζει αυτό το δογματικό σχήμα, θα έχω να πω ότι αυτή η Ελλάδα, η σύνθετη και προβληματική είναι έργο των χεριών του, έργο όλων των κυβερνήσεων. Αυτή η κοινωνία των εσωτερικών αντιθέσεων, ανισοτήτων και αντιφάσεων διαπαιδαγωγήθηκε και διευρύνθηκε έτσι από τα μοντέλα κρατικής και πολιτικής συμπεριφοράς που επιβάλανε ως επιτυχημένα οι κυβερνήσεις. "Τα ωραία και μεγάλα λόγια για εκσυγχρονισμό", μεγαλώνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας και κοινωνικής ευαισθησίας, όταν κυριαρχεί και θριαμβεύει "η διπλή γλώσσα", "το διπλό πρόσωπο", για λόγους πολιτικής και κομματικής σκοπιμότητας, πριν ή μετά τις εκλογές, μέσα στα όργανα αποφάσεων ή έξω για κατανάλωση στον κόσμο".

To Γραφείο Τύπου