Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/12/2012

Ανάγκη διατήρησης των λυκειακών τάξεων του σχολείου Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας - Ερώτηση Γ.Βαρεμένου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας για κατάργηση των λυκειακών τάξεων του σχολείου Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας έχει προκαλέσει ζωηρή ανησυχία και έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, η οποία, πρόσφατα, συζήτησε διεξοδικά το θέμα σε λαϊκή συνέλευση που συγκλήθηκε γιʼ αυτό τον σκοπό.

Οι τρεις λυκειακές τάξεις του σχολείου Φυτειών λειτουργούν κανονικά επί πολλά χρόνια, εξυπηρετώντας τους μαθητές - κατοίκους του πρώην Δήμου Φυτειών (Φυτείες, Παπαδάτος, Κουβαράς) και καταγράφοντας υψηλά ποσοστά επιτυχίας των αποφοίτων τους στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δεν συγκροτούν αυτόνομο Λύκειο, αλλά συλλειτουργούν με το Γυμνάσιο Φυτειών με το οποίο συστεγάζονται υπό ενιαία Διεύθυνση - χωρίς, δηλαδή, επιπλέον κόστος για τις αποδοχές διευθυντή και υποδιευθυντή, για γραμματειακή υποστήριξη και για το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών τους -, γεγονός που ακυρώνει οποιαδήποτε προσδοκία δημοσιονομικού οφέλους από ενδεχόμενη κατάργησή τους.

Επιπλέον, μια μεγάλη επένδυση έχει γίνει για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των υποδομών του σχολείου, που ανακαινίσθηκε πλήρως πριν από 3 χρόνια. Έτσι, πέραν των αιθουσών διδασκαλίας, διαθέτει εξοπλισμένα εργαστήρια Πληροφορικής, Βιολογίας και Χημείας, πλούσια βιβλιοθήκη, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου, και αίθουσα πινγκ-πονγκ.

Σήμερα, στις λυκειακές τάξεις των Φυτειών φοιτούν 11 μαθητές στην πρώτη τάξη, 17 στη δευτέρα και 7 στην τρίτη, με προοπτική να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς στο Γυμνάσιο φοιτούν ήδη 20 μαθητές στην πρώτη τάξη, 16 στη δευτέρα και 13 στην τρίτη, οι οποίοι και θα τροφοδοτήσουν τις λυκειακές τάξεις τα επόμενα χρόνια.

Σε περίπτωση κατάργησης των λυκειακών τάξεων, οι σημερινοί και μελλοντικοί μαθητές θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Λύκεια του Αγρινίου ή του Αστακού, που είναι αμφίβολο αν μπορούν να δεχθούν περισσότερους μαθητές, ή και της Κατούνας -σε πόλεις, δηλαδή, που απέχουν από 20 έως 30 χιλιόμετρα από τις Φυτείες, με οδικό δίκτυο κατά κανόνα κακό και με δρομολόγια λεωφορείων που δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το δικό τους ωρολόγιο πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα κόστος σε χρόνο και χρήμα δυσβάστακτο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων, έκρηξης της ανεργίας και κατάρρευσης των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. Πρόκειται, επίσης, για ένα βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κόστος για την ίδια την τοπική κοινωνία, για την οποία το ενδεχόμενο αυτό θα αποτελούσε έναν ακόμη παράγοντα εκπτώχευσης και περιθωριοποίησής της.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι όντως στις προθέσεις του υπουργείου η κατάργηση των λυκειακών τάξεων του σχολείου Φυτειών;

2. Αν ναι - και με βάση τα στοιχεία που ήδη παρατέθηκαν - ποια μέτρα θα λάβει ώστε να εγκαταλειφθεί οριστικά η πρόθεση αυτή και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ως μιας εκπαιδευτικής μονάδας πολύτιμης για τους νέους της περιοχής και αναντικατάστατης για την τοπική κοινωνία ευρύτερα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Βαρεμένος