Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/03/2005

Επίσκεψη του Αλέκου Αλαβάνου στα ΧΥΤΑ 'Ανω Λιοσίων

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα τα ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων (Χωματερή Α. Λιοσίων).

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Αν αυτός ο τόπος ήταν δίπλα στο Κολωνάκι και όχι στα 'Ανω Λιόσια και στις άλλες δυτικές συνοικίες, με την φτωχολογιά τους, κι αν εδώ πέρα δούλευαν μεγαλοδικηγόροι και όχι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα, η χωματερή αυτή θα είχε κλείσει προ πολλού.

Κατά τη γνώμη μου είναι ντροπή αυτό που γίνεται εδώ. Η Δυτική Αττική δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι Φαρ-Ουέστ. Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει συγκέντρωση των απορριμμάτων κατά είδη, επεξεργασία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση.

Ο Μιχ.Παπαγιαννάκης, υπεύθυνος για τον κύκλο Περιβάλλοντος του κόμματος, μου έλεγε πριν λίγο ότι η μισή από την λάσπη από βιολογικούς καθαρισμούς τύπου Ψυττάλειας στη Γερμανία χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Εδώ έχουμε φτάσει να βλέπουμε αυτή τη φοβερή εικόνα. Η Ε.Ε. ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι, αντί να υπάρχει επεξεργασία της λάσπης της Ψυττάλειας. χύνεται ανεξέλεγκτα στην χωματερή των 'Ανω Λιοσίων.

Πρέπει αυτή η χωματερή να κλείσει άμεσα. Να προωθηθεί ταχύτατα ο σχεδιασμός για το άνοιγμα άλλων χώρων υγειονομικής ταφής, ώστε να αναπνεύσουν οι δυτικές συνοικίες της Αττικής. Εκτός όλων των άλλων, υπάρχει και κίνδυνος ατυχήματος. Έχουν υπάρξει ατυχήματα, έχουν υπάρξει κατακρημνίσεις.

Έχουμε εδώ εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού και εργοστάσιο επεξεργασίας, τα οποία είναι μόνο για να τα παίρνουν φωτογραφία και δεν δουλεύουν. Βλέπουμε φορτηγά ασκέπαστα, τα οποία έρχονται και περνούν μέσα από τις λαϊκές συνοικίες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν να προωθηθούν άμεσα συστήματα επεξεργασίας, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης στα απορρίμματα, που μπορούν να μειώνουν τον όγκο τους σε πολύ λιγότερο από το μισό.

Είναι ντροπή. Πρέπει να σταματήσει και επ' ουδενί να μην γίνει η δήθεν νέα χωματερή της Φυλής, η οποία ουσιαστικά είναι επέκταση της σημερινής χωματερής.

To Γραφείο Τύπου