Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/12/2012

Ίση αντιμετώπιση του επαγγέλματος του εργοθεραπευτή με τα συναφή επαγγέλματα υγείας - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Υγείας

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, με σειρά έγγραφων υπομνημάτων, έχει αιτηθεί από κάθε αρμόδιο φορέα αφενός την καθιέρωση του όρου «εργοθεραπευτική συνεδρία» αντί του όρου «εργοθεραπευτική πράξη» και την αναγνώριση της εκτέλεσής της αποκλειστικά και μόνο από πτυχιούχους εργοθεραπευτές, κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος. Αφετέρου τον ορισμό ενιαίας αμοιβής για την εργοθεραπευτική συνεδρία στο ποσό των δεκαπέντε ευρώ, όπως ισχύει για την λογοθεραπεία και την φυσικοθεραπεία. Μέχρι σήμερα, τα ταμεία δίνουν για μία συνεδρία εργοθεραπείας 1,23 ευρώ, ενώ η λογοθεραπεία και η φυσικοθεραπεία αποζημιώνονται με 15 ευρώ.

Επίσης, ένα άλλο αίτημα του συλλόγου είναι η ένταξη του επαγγέλματος του εργοθεραπευτή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αφού εργάζονται στους ίδιους χώρους και τις ίδιες συνθήκες με τους νοσηλευτές και έχουν κερδίσει δικαστικά ίσο νοσοκομειακό επίδομα με αυτούς.

Αυτές οι ανισότητες δημιουργούν πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι για όλες τις ειδικότητες απαιτείται ίδιο επίπεδο και ίσα χρόνια σπουδών.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΣΥ πρόσφατα γνωμοδότησε ότι η εργοθεραπεία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πράξη, αλλά ως σύνολο πράξεων που συγκροτούν μια συνεδρία, διότι μόνο δια συνεδρίας είναι εφικτή η ορθή προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων εκάστου ασθενούς. Επίσης, πρότεινε ως προς την κοστολόγηση αποζημίωση 15 ευρώ και για την εργοθεραπευτική συνεδρία.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεστε να προβείτε στην αναμόρφωση, ήτοι αύξηση του ποσού αποζημίωσης της εργοθεραπευτικής συνεδρίας, το οποίο καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ (15 ΕΥΡΏ ανά συνεδρία) και στην τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ;

2.    Προτίθεστε να προβείτε στην ένταξη του επαγγέλματος του εργοθεραπευτή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,

Δημήτρης Τσουκαλάς

Δημήτρης Γάκης

Δημήτρης Γελαλής

Ρένα Δούρου

Παναγιώτα Δριτσέλη

Μαρία Κανελοπούλου

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Νίκος Μιχαλάκης

Θανάσης Πετράκος

Αφροδίτη Σταμπουλή

Δημήτρης Στρατούλης