Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/10/2000

Σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ || Oμιλία του Προέδρου του Συνασπισμού στο κλείσιμο των εργασιών

Ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού με την συμμετοχή και των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ συζήτησε για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων και ενέκρινε το πρόγραμμα δράσης και το Οργανωτικό Γραφείο του ΣΥΝ.

Η σύνοδος της ΚΠΕ έκλεισε με την έγκριση Πολιτικής Απόφασης του κόμματος με 14 λευκές ψήφους και 1 κατά.

Συνοψίζοντας τις εργασίες της ΚΠΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων:

Δημιουργική συζήτηση. Αξιοποίηση της δυναμικής, της ποιότητας και της συσπείρωσης του συνεδρίου μας.

Ανάγκη συστηματικής παρουσίας εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα και ο κοινωνικός προβληματισμός. Παρουσία στους χώρους ζωής και δουλειάς, αξιόπιστη και διακριτή πολιτική λειτουργία. Συνεπής πολιτική στάση, οι ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και οι υπεύθυνες παρεμβάσεις.

Εσωτερικές λειτουργίες και ανοιχτή κοινωνική παρέμβαση που να παράγουν πολιτική. Πολιτική δεν παράγεται στους χώρους του διάχυτου πολιτικού κουτσομπολιού ούτε στις πολιτικοκοινωνικές συναθροίσεις όπου οι παραβρισκόμενοι αθλούνται, στο παραπολιτικό πινγκ-πονγκ με βιτριολιστικά σχόλια πανταχόθεν.

Για την κυβερνητική πολιτική

Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί πια να φτιασιδώνεται για να δείχνει την επιθυμητή της πλευρά και το ωραιοποιημένο πρόσωπό της. Αμφισβητείται, βρίσκεται σε κρίση, αντιμετωπίζει αδιέξοδα. Ξεπερνάει τα όρια ανοχής και αντοχής της κοινωνίας που βλέπει να είναι σταθερά ο χαμένος. Βρίσκεται μπροστά σε ανταγωνισμούς των εξωθεσμικών κέντρων που τη στηρίζουν.

Αξιολογούμε και κρίνουμε την κυβερνητική πολιτική όχι βεβαίως με χαιρεκακία γιατί δεν πάει καλά, ούτε με κατάθλιψη και φόβο για το τι θα γίνει. Έχουμε ανησυχία για το που οδηγεί αυτή η πολιτική, έχουμε απαιτήσεις να αλλάξει, έχουμε αξιώσεις να προβάλλουμε εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις, ακριβώς γιατί δεν μας αφήνει αδιάφορους η ρεβανσιστική εναλλαγή Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Προβάλλουμε ως αντίβαρο και αντίδοτο στα κακώς κείμενα την ένταση των ελέγχων και την ανάγκη της διαφάνειας για να περιοριστούν οι επιζήμιες συνέπειες, κυρίως όμως, προβάλλουμε ως αντίβαρο και αντίδοτο στα κακώς κείμενα τις διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν γίνονται, τις εναλλακτικές προτάσεις στους ντετερμινισμούς των μονόδρομων.

Για την περίοδο μετά τις εκλογές

Η εικονική Ελλάδα της κυβέρνησης βρίσκεται σε απόσταση από την πραγματική Ελλάδα που ζουν οι πολίτες και η κοινωνία στην καθημερινότητά τους.

Και μετά τις εκλογές μεγαλώνει η απόσταση αυτή μεταξύ εικονικής κυβερνητικής Ελλάδας και πραγματικής καθημερινής Ελλάδας.

Όπως μεγαλώνει η ανισορροπία μεταξύ οικονομικής ισχύος των συγκροτημάτων και πολιτικής εξουσίας των δημοκρατικών θεσμών. Λείπουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, πλεονάζουν οι νομοθετικές και πολιτικές συναλλαγές. Ο δημόσιος χώρος της πολιτικής ιδιωτικοποιείται και εκχωρείται ως πεδίο δράσης στον ανταγωνισμό και τη διαπλοκή των συμφερόντων.

Η ελληνική δημοκρατία του 2000 για να περάσει στον 21ο αιώνα, χωρίς αλλοιώσεις και συρρικνώσεις, χρειάζεται ριζικό μετασχηματισμό. Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα.

Δεν αντιμετωπίζεται όμως έτσι, ούτε από την κυβερνητική πολιτική, ούτε από την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος.

Τα ηχηρά και μεγάλα λόγια της κυβέρνησης περί εκσυγχρονισμού και ευρωπαϊσμού δεν αρκούν και δεν πείθουν όταν, στο δημόσιο βίο, την ίδια ώρα που εκφωνούνται αυτές οι κυβερνητικές ρητορείες, μεγαλώνουν τα ελλείμματα πολιτικής αξιοπιστίας, κοινωνικής ευαισθησίας, ισόρροπης ανάπτυξης, οικολογικής εγρήγορσης, θεσμικής διαφάνειας και ορθολογικής διαχείρισης.

Προοδευτικός εκσυγχρονισμός βεβαίως, δεν είναι τα αλεξίπτωτα, τα σωσίβια, οι αερόσακοι, τα κράνη και τα αλεξίσφαιρα. Προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία και στο κρατικό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης. Διαρθρωτικές αλλαγές που θα αλλάξουν με δημοκρατικό περιεχόμενο και κοινωνικό στόχο τις δομές εξουσίας και πολιτικού συστήματος ακριβώς γιατί αλλάζουν πολλά, σχεδόν όλα στη βάση της κοινωνίας και στις οικονομικές λειτουργίες της οικονομίας.

Για τη διαπλοκή

Το πραγματικό πολιτικό σύστημα της χώρας είναι το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής.

Δεν μας απασχολεί το θέμα ως διαδικαστικό θέμα, ως υλικό αντιπολιτευτικής και σκανδαλοθηρικής εκμετάλλευσης.

Για μας η διαπλοκή οδηγεί στη διάβρωση των κρατικών, κυβερνητικών, πολιτικών, κομματικών δομών και από εκεί στη διαφθορά της διοίκησης, της κοινωνίας, του κράτους, του πολίτη.

Γι' αυτό η θέση μας για την διαπλοκή είναι αναπόσπαστο μέρος της πρότασής μας για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Όλοι οι τομείς δημοσίου ενδιαφέροντος υφίστανται το πρόβλημα. Η Διοίκηση, ο Πολιτισμός, η Υγεία, η Παιδεία, η νέα Οικονομία, η Αγροτική Πολιτική, ο Αθλητισμός, η ʼμυνα, οι Τηλεπικοινωνίες, η Ενέργεια, οι νέες Τεχνολογίες. Πεδίο αιχμής τα ΜΜΕ, τα εκσυγχρονιστικά εξοπλιστικά προγράμματα, οι συμβάσεις προμηθειών του δημοσίου, το Γ΄ ΚΠΣ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι κοινοτικοί πόροι.

Ελέγχουμε την κυβέρνηση γιατί είναι αυταρχική και ανάλγητη προς την κοινωνία, αλλά ανεκτική και χαριστική προς τη διαπλοκή.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις:

Για τα ΜΜΕ, το ΕΣΡ το Γ΄ ΚΠΣ, τα οικονομικά των κομμάτων, τις προμήθειες και συμβάσεις, τον Αθλητισμό και το Ποδόσφαιρο, το Πόθεν Εσχες, τις εκλογικές δαπάνες.

Η διαπλοκή επηρεάζει το μοντέλο του κράτους, του πολιτικού συστήματος, της διοίκησης, της ανάπτυξης, της διαχείρισης των πόρων της κοινωνίας.

Δεν κάνουμε ευκαιριακή ούτε επιλεκτική αναφορά. Δεν μας απασχολεί ποιοι είναι οι ωφελημένοι και ποιοι οι ριγμένοι από τους διαπλεκόμενους, αφού ο σταθερά ζημιωμένος είναι το δημόσιο συμφέρον.

Όπως εύστοχα διατυπώνει ο Norberto Bobbio:

"Μπορούμε να ορίσουμε τη δημοκρατία με τους πλέον διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει όμως κανένας ορισμός που να μην αναφέρεται στην διαφάνεια της εξουσίας".

Για τα κοινωνικά προβλήματα - Για την καθιέρωση του 35ωρου

Υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Εξαντλούνται οι ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά κατηγορίες, από τις πιέσεις, τις αδικίες, τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς.

Μεγαλώνει η κοινωνική ανασφάλεια για την απασχόληση, την ασφάλιση, την ανεργία, την προστασία και φροντίδα βασικών δικαιωμάτων και αναγκών.

Ο τρόπος οργάνωσης της εργασίας, αντιμετώπισης της ανεργίας, στήριξης της απασχόλησης, περιορισμού των αποκλεισμών, αφορά όλους μας, καθορίζει τον πραγματικό χαρακτήρα των πολιτικών που εφαρμόζονται, της κοινωνίας, που διαμορφώνεται, το πραγματικό περιεχόμενο των οικονομικών επιλογών.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΝ για το 35ωρο δεν είναι προβολή και στήριξη ενός ακόμα συνδικαλιστικού αιτήματος. Είναι ιδεολογικό και πολιτικό πρόσταγμα γιατί τελικά κρίνει το ποια κοινωνία και ποια πολιτική διεύθυνση της οικονομίας θέλουμε.

Οι δραματικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό

Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι το νέο λουτρό αίματος στην Παλαιστίνη. Η κλιμάκωση της βίας από την πλευρά του Ισραήλ απειλεί όχι μόνο με πλήρη ενταφιασμό την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και με μια νέα γενικευμένη σύγκρουση τη Μ.Ανατολή.

Χωρίς την ανακήρυξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ειρήνη στη Μ.Ανατολή.

Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό καθώς και στις αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις μέσα στο Ισραήλ που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αγωνίζονται να περισώσουν τη διαδικασία ειρήνης.

Η Ευρώπη, που άφησε μέχρι τώρα στις ΗΠΑ το μονοπώλιο των χειρισμών στο Παλαιστινιακό, πρέπει αμέσως να κινητοποιηθεί για την ειρήνη στην περιοχή. Δεν πρόκειται να προχωρήσει η Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία αν η Ε.Ε. αφήνει την πρωτοβουλία στις ΗΠΑ για θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός της στο Μεσανατολικό.

Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών για αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή.

Ο ΣΥΝ με τις δικές του δυνάμεις, τις διεθνής του σχέσεις και την παρουσία του στην Ευρώπη θα συμβάλλει στην ευρύτερη δυνατή, φιλειρηνική κινητοποίηση για το Παλαιστινιακό και το Μεσανατολικό.

Ειδικότερα, αναλαμβάνουμε αμέσως πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση έκτακτης διεθνούς διάσκεψης για το θέμα όπου θα επιδιώξουμε ευρεία συμμετοχή από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Κατώτερη των περιστάσεων. Δικομματικής συναίνεσης και σκοπιμότητας. Προσεγγίσεις επιζήμιες και επικίνδυνες με θεσμική ταύτιση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.: Στο μη χωρισμό εκκλησίας - κράτους, στη μη συνταγματική καθιέρωση κοινωνικού κράτους, στην περιβαλλοντική προστασία και την πολιτική για τα δάση, στην υποβάθμιση της Βουλής, στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας χωρίς θεσμικά αντίβαρα, στις εκλογικού χαρακτήρα μεθοδεύσεις που επικαθορίζουν επιθυμητό πολιτικό μοντέλο, στη διάκριση των εξουσιών και τον δικαστικό έλεγχο διοίκησης και κυβέρνησης.

Για την στάση της Ιεραρχίας

Ορισμένοι Ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος εξακολουθούν να ομιλούν αντιδημοκρατικά, εθνικιστικά και διχαστικά.

Κατασκευάζονται ως εχθροί της Ελλάδας, του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας οι άθεοι διανοούμενοι, οι αριστεροί κοσμοπολίτες, οι πνευματικοί εκφραστές της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης και ανεξιθρησκίας.

Επιδιώκεται μέτωπο σωτηρίας, που θα συγκεντρώσει ότι σκοταδιστικό, αναχρονιστικό και μισαλλόδοξο στοιχείο υπάρχει.

Τραγική η ευθύνη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. , που δεν αντιλαμβάνονται διορατικά τη διχαστική και διαλυτική προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης.

Πρωταρχικό χρέος του ΣΥΝ να απευθυνθεί στις δυνάμεις του πνεύματος και του πολιτισμού, αλλά και σε κάθε νουνεχή πολίτη, στους διανοητές και τους εργαζόμενους με στόχο τη δημιουργία ενός κινήματος που θα απαντήσει στις προκλήσεις της ηγεσίας της Ιεραρχίας.

Για τη γενική μας κατεύθυνση

Η πολιτική κρίση, η κρίση της Δημοκρατίας, η ιδεολογική κρίση, η υποχώρηση του κοινωνικού και ηθικού κριτηρίου στη δημόσια δράση και στη στάση των πολιτών επιβάλλουν διπλό καθήκον.

Να δημιουργήσουμε, να ανοίξουμε τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπα που θα συμβάλλουν στην επαναφορά και στην αναζωογόνηση της πολιτικής.

Να διατυπώσουμε, να τεκμηριώσουμε και να προβάλλουμε τον αξιόπιστο προγραμματικό λόγο για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Η περίόδος που διανύουμε δεν ερμηνεύεται ούτε καλύπτεται με λογικές και συστήματα συνέχειας, επανάληψης, επανίδρυσης.

Είναι περίοδος που έχει δραματική ανάγκη επανατοποθέτησης όλων των εκρηκτικών, κοινωνικών και θεσμικών προβλημάτων της πολιτικής.

Θεωρίες περί δεξαμενών (ΠΑΣΟΚ), μεσαίου χώρου (Ν.Δ.), αντιιμπεριαλιστικού μετώπου (ΚΚΕ), απολιτικού ή γλυκανάλατου νεωτερισμού τηλεοπτικών προδιαγραφών, σοβινιστικής θρησκευτικής συσπείρωσης σωτηρίας, είναι υπόθεση τακτικής κορυφών, επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων και εξωθεσμικών μηχανισμών, που δεν οδηγούν στο μετασχηματισμό του πολιτικού μα συστήματος.

To Γραφείο Τύπου