Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/12/2012

Δήλωση Χ.Καφαντάρη, βουλευτού Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή τη λήξη της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη ΝΤΟΧΑ

Προχθές, έληξε η Διεθνής Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλιματική αλλαγή. Η Συνδιάσκεψη, φέτος πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ, την χώρα με τις  υψηλότερες κατά κεφαλήν ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων ρύπων.  Τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης για τη σωτηρία του  πλανήτη από τη διαρκή υπερθέρμανσή του, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ,  είναι πενιχρά.

Τα μέρη-χώρες  που έλαβαν μέρος στην Συνδιάσκεψη συμφώνησαν στην οκταετή  παράταση του Πρωτόκολλου του Κιότο,  δηλαδή μέχρι το 2020. Απούσες, βέβαια, από τη συμφωνία για παράταση του Κιότο οι  μεγάλοι ρυπαντές ΗΠΑ και Κίνα, ενώ  Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία αρνήθηκαν να δεσμευτούν στην μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του πρωτοκόλλου του Κυότο. Έτσι πλέον η παράταση του πρωτόκολλου καλύπτει μόνον το 13% των ανθρωπογενών ρύπων. Η μόνη θετική απόφαση που πάρθηκε στην Ντόχα είναι, η συμφωνία για την προετοιμασία μια  νέας καθολικής συμφωνίας, που θα καλύπτει όλες τις χώρες και πρέπει να εγκριθεί το 2015 για να εφαρμοστεί από το 2020. Εν τω μεταξύ, για την οικονομική στήριξη των ευάλωτων χωρών,  που   πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα, μόνο οι κοινωνίες των πολιτών και οι αγώνες των λαών μπορούν να  επιβάλουν λύσεις, να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις  παγκόσμια,  θαρραλέες πολιτικές μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.

Απούσα βέβαια από τη Συνδιάσκεψη και η Ελληνική Κυβέρνηση,  χωρίς θέσεις, καλυπτόμενη πίσω από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, η  οποία εμφανίσθηκε στη Συνδιάσκεψη διχασμένη (άρνηση της Πολωνίας να δεσμευτεί, ζητώντας παράταση στη δωρεάν διανομή δικαιωμάτων αερίων ρύπων για να συνεχίσει τη χρήση γαιάνθρακα). Το μόνο, φαίνεται,  που ενδιαφέρει την Ελληνική Κυβέρνηση είναι το πώς θα ξεπουλήσει τη δημόσια  περιουσία και τα φυσικά αγαθά σε «Καταριανά» συμφέροντα, με πρώτη προτεραιότητα βέβαια το ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

To Γραφείο Τύπου