Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/10/2000

Οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Οιεπαναληπτικές δημοτικές εκλογές στηνΑλβανία και ιδιαίτερα στο δήμο τηςΧειμάρρας

Με αφορμή τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και ιδιαίτερα στο δήμο της Χειμάρρας, η Π.Γ. του ΣΥΝ τονίζει:

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι στις επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο της Χειμάρρας υπήρξαν εμπόδια στη συμμετοχή των ψηφοφόρων από την ελληνική μειονότητα, κρούσματα βίας και τελικά νοθεία, με συνέπεια την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα μεγάλα αλβανικά κόμματα (Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό) έχουν ευθύνες για την αναζωπύρωση του αλβανικού εθνικισμού με δηλώσεις, ενέργειες και την μετατροπή της εκλογικής διαδικασίας σε διαμάχη μεταξύ αλβανών και ελληνικής μειονότητας.

Ο Συνασπισμός πιστεύει ότι η επανάληψη των εκλογών με εγγυήσεις για το αδιάβλητο των διαδικασιών και τη γνήσια αποτύπωση της βούλησης των ψηφοφόρων, θα βοηθούσε στην ομαλοποίηση της κατάστασης.

Γενικότερα πιστεύουμε ότι με στόχο τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας η ελληνική μειονότητα θα πρέπει να αποτελέσει γέφυρα φιλίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνες. Βεβαίως τώρα οφείλει να υπερασπίσει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, προβαίνοντας σε ενέργειες απέναντι στην αλβανική κυβέρνηση αλλά και στους διεθνείς Οργανισμούς.

Η Ν.Δ. αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες. Η στάση της, αλλά και συγκεκριμένες αρνητικές πλευρές της παρουσίας των βουλευτών της στις επαναληπτικές εκλογές, καλλιέργησε κλίμα οξύτητας και ενθάρρυνε απόψεις αλυτρωτισμού.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οφείλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση κλίματος σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Να προφυλάξουν τόσο την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία όσο και τους αλβανούς πρόσφυγες (μετανάστες) από μέτρα που θα τους πλήττουν, ενώ οι ευθύνες για την ομαλοποίηση των σχέσεων βρίσκονται στις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών.

To Γραφείο Τύπου