Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/10/2000

Ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

Ανακοίνωση τηςΠολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού

Ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πλήττει με σφοδρότητα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των κοινωνικά ασθενέστερων και αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση οφείλει, χωρίς νέες αναβολές, να λάβει άμεσα και γενναία μέτρα αναδιανομής και εισοδηματικής και φορολογικής ανακούφισης των χαμηλών εισοδημάτων, με αξιοποίηση των πρόσθετων φορολογικών εσόδων του δημοσίου, από την ανατίμηση των καυσίμων.

Ο συνδυασμός υψηλών τιμών πετρελαίου και δολαρίου δεν θα τερματιστεί σύντομα καθώς ευνοεί ευρύτερα οικονομικά και γεωπολιτικά παιχνίδια ισχύος στην παγκόσμια σκακιέρα.

Διαμορφώνει νέα πιεστικά δεδομένα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ζώνη του Ευρώ και πλήττει ιδιαίτερα την ευάλωτη και σπάταλη ενεργειακά ελληνική οικονομία.

Η πετρελαϊκή κρίση, σε συνδυασμό με την πορεία του Ευρώ, πλήττει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές οικονομίες και υπογραμμίζει το κραυγαλέο έλλειμμα κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής.

Ανατρέπει βασικές παραδοχές της κυβερνητικής πολιτικής, ευνοεί τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και ροκανίζει μέσω των ανατιμήσεων το εισόδημα, ιδιαίτερα των κοινωνικά ασθενέστερων, που δεν έχουν περιθώρια να μετακυλίσουν το κόστος.

Η κυβέρνηση, αντί να καθησυχάζει και να αναβάλλει, οφείλει να προωθήσει άμεσα μια δέσμη μέτρων συνεκτικής πολιτικής για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων, την ρύθμιση της αγοράς και την πάταξη της αισχροκέρδειας και ιδιαίτερα την άμεση στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο Συνασπισμός προτείνει και διεκδικεί:

1. Αμεσα μέτρα εισοδηματικής στήριξης και φορολογικής ανακούφισης των κοινωνικά ασθενέστερων, με αξιοποίηση των πρόσθετων φορολογικών εσόδων του δημοσίου, με ιδιαίτερη μέριμνα για συγκεκριμένες κατηγορίες (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες, κάτοικοι νησιωτικών και ακριτικών περιοχών κ.λ.π).

2. Την καταβολή διορθωτικού ποσού στους μισθωτούς μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης καθώς ο πληθωρισμός στο τέλος του 2000 θα κλείσει όχι στο 2,5%, αλλά ενδεχομένως και πάνω από 3,5%.

3. Την επανεξέταση και ισχυροποίηση του πλαισίου ρύθμισης και ελέγχου της αγοράς καυσίμων. Την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας, λαθρεμπορίου και πρακτικών καρτέλ από μεγάλες εταιρείες που οργιάζουν, ιδιαίτερα στον τομέα εμπορίας και διανομής του πετρελαίου, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

4. Τη διαμόρφωση μιας συνολικής και σχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής για την μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο με την προώθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης και υποκατάστασης ενέργειας. Την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την ανάπτυξη ήπιων, ανανεώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας.

To Γραφείο Τύπου