Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/10/2000

Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της φτώχειας

Η 17η Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της φτώχειας θέτει μπροστά στις κυβερνήσεις ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σημερινού κόσμου. Ο κόσμος της παγκοσμιοποίησης της αγοράς και της οικονομίας της ηλεκτρονικής επανάστασης και των διαδικτύων πληροφορικής συνυπάρχει με τον κόσμο της φτώχειας, της ανέχειας, της ανεργίας, των αποκλεισμών και της κοινωνικής βαρβαρότητας.

Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (Μάρτιος '95) εκτιμά σωστά, ότι η εξάλειψη της φτώχειας αποτελεί ηθική επιταγή της ανθρωπότητας.

Τα αίτια της φτώχειας είναι κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Είναι ιστορικού και όχι οντολογικού χαρακτήρα. Γι' αυτό οι απαντήσεις είναι πολιτικές και πρέπει να αναζητηθούν:

    * στην αναδιανομή του πλούτου.

    * στη μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς.

    * στην επανιεράρχηση των δημοσίων δαπανών υπέρ των λειτουργιών του κοινωνικού κράτους

      (υγεία, παιδεία, κοινωνικά ασφάλιση).

    * στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

    * στην εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, που παρεμποδίζουν την ανάδειξή τους.

    * στην εξασφάλιση απασχόλησης για όλους και όλες.

Ιδιαίτερα η ανεργία αποτελεί το σίγουρο δρόμο για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Γι' αυτό οι πολιτικές για την καταπολέμησή της αποτελούν προτεραιότητα. Η πρόταση του ΣΥΝ για τη νομική κατοχύρωση και εφαρμογή του 35ωρου, καθώς και για την προστασία των ανέργων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των μακράς διαρκείας, αποτελεί λύση που πρέπει να υποστηριχθεί.

Ο ΣΥΝ χαιρετίζει τις πολύμορφες εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Πορείας των γυναικών κατά της φτώχειας και της βίας, που κορυφώνονται σήμερα στη Ν.Υόρκη. Εκδηλώσεις που αποτελούν, αντικειμενικά, μέρος των λαϊκών κινητοποιήσεων ανά τον κόσμο για μία δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη.

To Γραφείο Τύπου