Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/12/2012

Επέκταση της παροχής βραχυπρόθεσμων ασφαλιστικών πιστώσεων στην Ελλάδα και για το 2013 εξετάζει η Κομισιόν - Απάντηση της Κομισιόν στον Ν. Χουντή

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις στην Ελλάδα, που συνδέονται με τα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, απάντησε η Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής έθετε αφʼ ενός το θέμα του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα εξέφραζε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο οι εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχονται από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λειτουργήσουν σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο παράτασης των εξαγωγικών πιστώσεων, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια, απάντησε τα εξής:

«Επειδή η τροποποίηση αυτή πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2012, η Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει εάν η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς δικαιολογεί τη λήξη της εξαίρεσης της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους το 2013,  ή αν απαιτείται παράτασή της. Η Επιτροπή θα προβεί σε διαβουλεύσεις και θα ζητήσει πληροφορίες από τα κράτη μέλη, τους ασφαλιστές πιστώσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τη διαθεσιμότητα επαρκούς ικανότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και δραστηριότητας εκ μέρους ασφαλιστών που ασκούν δραστηριότητα εξ ονόματος του κράτους ή με κρατική εγγύηση ή του ίδιου του κράτους στην παροχή βραχυπρόθεσμων ασφαλίσεων εξαγωγικών πιστώσεων για εξαγωγές προς την Ελλάδα το 2012».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων, ο Επίτροπος απάντησε:

«Λόγω της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, το 2011 παρατηρήθηκε έλλειψη ικανότητας ασφάλισης ή αντασφάλισης για την κάλυψη των εξαγωγών προς την Ελλάδα. Η έλλειψη αυτή ανάγκασε την Επιτροπή να τροποποιήσει τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, εξαιρώντας την Ελλάδα από τον κατάλογο χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους.  Η τροποποίηση αυτή επέτρεψε στα κράτη μέλη να παράσχουν στήριξη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, για την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων για εξαγωγές προς την Ελλάδα και συγχρόνως βοήθησε επιχειρήσεις σε άλλα κράτη μέλη, οι οποίες επιθυμούσαν να εξάγουν προς την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούσαν με άλλο τρόπο να βρουν ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων στην αγορά. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα που χρειάζονται τις εισαγωγές αυτές να τις επιτύχουν και γενικότερα, να εξασφαλιστεί ότι τα αναγκαία είδη παραμένουν διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία. Απόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής. Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, το έκανε σημαντικός αριθμός κρατών μελών. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα οφέλη για το γενικό συμφέρον και ιδίως για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό οποιεσδήποτε στρεβλώσεις θα μπορούσαν να προκύψουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

To Γραφείο Τύπου