Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/10/2000

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Eξέφρασα στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον σεβασμό μου και την εκτίμησή μου για το έργο του. Εργο ιστορικό, υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Εργο οικουμενικό, με κοινωνικό περιεχόμενο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της αδικίας, την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την προσωπικότητά του ο κ. Βαρθολομαίος έχει δώσει ακτινοβολία σ' αυτό το οικουμενικό και κοινωνικό έργο και με αυτή την πλευρά της προσφοράς του είναι πάντοτε σημείο αναφοράς και στήριξης του ελληνισμού όπου γης.

Διατύπωσα επίσης στον Οικουμενικό Πατριάρχη την άποψη του ΣΥΝ για τη διάκριση κράτους και εκκλησίας, έτσι ώστε η εκκλησία απερίσπαστη να μπορέσει να επιτελέσει το δικό της έργο, σε μια περίοδο όπου τον κόσμο και την ανθρωπότητα την δοκιμάζουν αντιφάσεις, αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις, που παράγουν αδικία, φτώχεια, αποκλεισμούς, κατατρεγμούς, πολέμους.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στην Ελλάδα σήμερα σε μια περίοδο που ο εδώ ερχομός του συμβολίζει την προτεραιότητα του διαλόγου, της νηφαλιότητας και των ανοιχτών οριζόντων. Σε μια περίοδο που σε κύκλους της Ιεραρχίας της Ελλάδας επικρατεί μία έξαψη κηρυγμάτων διχαστικών και επιζήμιων, που συρρικνώνουν ολοένα και περισσότερο τον οικουμενικό χαρακτήρα των πολιτισμικών μας αξιών, των αξιών της δημοκρατίας και περιορίζουν τον ευρωπαϊκό και οικουμενικό προσανατολισμό που πρέπει να έχει η χώρα μας στη δύσκολη περίοδο που ανοίγει στον καινούργιο αιώνα.

Η παρουσία του Πατριάρχη είναι, με αυτή την έννοια, πολλαπλού συμβολισμού παρουσία και πάντοτε είναι ένα σημείο αναφοράς ο τρόπος με τον οποίον αγωνίζεται για να υπάρξει η φιλία και προσέγγιση ανάμεσα στις γειτονικές χώρες, για να επικρατήσουν οι προτεραιότητες της κοινωνικής αποστολής της εκκλησίας και να αποκτήσουν περιεχόμενο ζωής οι πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ισότητας και των πολυπολιτισμικών κοινωνιών.

Περί του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας εξέφρασε ο Πατριάρχης τη δική του άποψη;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άκουσε με νηφαλιότητα και πραότητα. Εκείνο που εγώ έχω να πω είναι ότι σε αυτή την περίοδο κηρύγματα διχαστικά και επιζήμια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν έτσι ως απλές απόψεις γραφικές, γιατί εγκυμονούν κινδύνους για το ποια κοινωνία θέλουμε. Θέλουμε μια κοινωνία ξενοφοβική, αντιδραστική και κλειστή ή θέλουμε μια κοινωνία ανεκτικότητας. πλουραλισμού και δημοκρατικού διαλόγου.

Ο ΣΥΝ θεωρεί μείζονος σημασίας τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ακρότητες και τα αναχρονιστικά κηρύγματα που ακούγονται. Δεν πρόκειται να αφήσει χωρίς απάντηση αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να ηγεμονεύσουν συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις στην κοινωνία μας. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί η αναγκαία και πειστική αντίκρουσή τους, γιατί θεωρούμε ότι οι εμφανιζόμενες θεοκρατικές και σωβινιστικές εξάρσεις αποτελούν κίνδυνο ιδεολογικής και πνευματικής στρέβλωσης της κοινωνίας μας, των δημοκρατικών και οικουμενικών προταγμάτων του λαού μας.

To Γραφείο Τύπου