Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/12/2012

Ανακοίνωση Τμήματος Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Καμία Αύξηση στην τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος - δεν δικαιολογείται. Άμεση ανάκληση του μέτρου αύξησης του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Η οικονομική κατάσταση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έχει φτάσει στο ναδίρ. Την ώρα που: 

- τα λαϊκά στρώματα έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης από τη μείωση των εισοδημάτων τους

- η φορολόγησή τους άμεση και έμμεση έχει εκτιναχθεί στο ζενίθ

-  η ανεργία καταγράφει πρωτιά στην Ευρωζώνη και έχει χτυπήσει ανελέητα ιδιαίτερα τους νέους και νέες.

- η κυβέρνηση προχωρά σε  νέα επίθεση στα μικρά και μεσαία στρώματα μέσω του νέου φορολογικού νόμου

Αγανάκτηση προκαλεί η είδηση ότι η διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ εισηγείται στη ΡΑΕ για το 2013 τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος οι οποίες για τις χαμηλές και τις μεσαίες κατηγορίες θα ξεπερνούν το 30% έως 40%.

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ με δηλώσεις του προέδρου της,  Ν.Φωτόπουλου,  καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ, γιατί έχουν  επιβάλλει ως σήμερα και  προωθούν νέες τσουχτερές ανατιμήσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ανατιμήσεις(12,6%) μέσα στο 2012 και παρά το ότι έχουν μειωθεί οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 700 εκ ?. 

Οι αυξήσεις τιμολογίων των τελευταίων χρόνων και οι επικείμενες, είναι αδικαιολόγητες και θα μπορούσαν να αποτραπούν αν:

-είχε προχωρήσει η κατάργηση Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους Ιδιοπαραγωγής που αποτελεί όχημα εκμετάλλευσης της ΔΕΗ και των Καταναλωτών από κρατικοδίαιτους επενδυτές ώστε αυτοί να έχουν εξασφαλισμένα έσοδα και κανένα απολύτως ρίσκο.

-δεν είχαν επιβληθεί τόσο βαρείς φόροι (ΕΦΚ στο Μαζούτ και Πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ)

-αν είχε γίνει αποπληρωμή των χρεών τα μεγαλοιδιωτών καθώς και των δημοσίων οργανισμών και γενικότερα δεν υπήρχε η ανοχή, ακόμη και άμεση εξυπηρέτηση αεριτζήδων και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων(πχ υπεργολάβων, επιχειρήσεων όπως οι ENERGA και HELLAS Power κλπ)

Οι ανατιμήσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια δεν δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση, που συνηθίζει να κάνει συγκρίσεις με τα τιμολόγια άλλων ευρωπαϊκών χωρών προπαγανδίζοντας πως η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να δικαιολογεί τις ανατιμήσεις στη χώρα μας.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η  Ελλάδα τη τελευταία δεκαετία (2001-2011), που κυριαρχεί το νεοφιλελεύθερο δόγμα, έχει επιβάλλει αυξήσεις περίπου 80% .

Αντίστοιχα την ίδια δεκαετία, η μέση τιμή στην Ευρωζώνη (15) αυξήθηκε κατά 40%. Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε πως στη σύγκριση που κάνουμε ανάμεσα στα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δεν μπορούμε να αγνοούμε την παράμετρο της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. 

Επομένως αν και σε μέσο όρο η Ελλάδα έχει ακόμη σχετικά πιο φτηνά τιμολόγια σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η ψαλίδα συνεπώς κλείνει, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των τιμολογίων κατά 82% στα ελληνικά νοικοκυριά, τη τελευταία δεκαετία. Στοιχείο που μπορεί  να συγκριθεί με τον γενικό τιμάριθμο (Δ.Τ.Κ.), ο οποίος αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 38,4% -πολύ δηλαδή λιγότερο-. ΟΙ  ανατιμήσεις αυτές είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσουν νέο κύκλο ανατιμήσεων λόγω της επίδρασης του ρεύματος στο κόστος πολλών αγαθών και υπηρεσιών.

Επομένως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για νέες  ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος το 2013 που θα  επιβαρύνουν ξανά τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατα επιβληθείσα  αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ, με βάση τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, δεν φέρνει τα έσοδα που  προσδοκούσαν οι «φωστήρες» της κυβέρνησης, η εγχώρια τρόικα, δημιουργεί σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού -ιδιαίτερα στα φτωχά κοινωνικά στρώματα στη Βόρεια Ελλάδα- άθλιες συνθήκες διαβίωσης με κίνδυνο να θρηνήσουμε ζωές από αδυναμία εξασφάλισης στοιχειώδους θέρμανσης. Αντί λοιπόν  να εργασθεί συστηματικά και με σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, επιβάλλει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης η οποία γονατίζει και συνθλίβει τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ,  με βάση τα παραπάνω, ζητάει:

- την ακύρωση εδώ και τώρα της παράλογης απόφασης για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιστροφή, τουλάχιστον, στον φόρο του 2010.

-την ακύρωση εδώ και τώρα της δέσμευσης του μνημονίου για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα τιμολόγια άλλων δημόσιων επιχειρήσεων.

Τέλος, καταγγέλλει και θα εναντιωθεί αγωνιστικά στην απαράδεκτη παρέμβαση του υπουργού κ.Στουρνάρα που επιβάλλει ουσιαστικά στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι,  κόντρα στην πρόσφατη απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου που έκρινε την διαδικασία αντισυνταγματική.

To Γραφείο Τύπου