Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/10/2000

Σχετικά με την εμπλοκή που υπήρξε στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της Νατοϊκής άσκησης "Destined Glory" δεν είναι τριβές και εμπλοκές διαδικαστικού χαρακτήρα.

Βρισκόμαστε μπροστά σε σχεδιασμένη πρόκληση επιθυμητής έντασης και κρίσης από πλευράς Τουρκίας. Είναι φανερό ότι η Τουρκία αξιοποιεί με την ανοχή του ΝΑΤΟ την άσκηση "Destined Glory" για να διευρύνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Χρησιμοποιεί τις δομές και τα πλαίσια του ΝΑΤΟ για να κάνει επίδειξη προκλήσεων κι αδιαλλαξίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, την ώρα που εκκρεμεί η ενταξιακή της διαδικασία στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Το ΝΑΤΟ και συλλογικά οι κυβερνήσεις των χωρών μελών είναι συνυπεύθυνες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη για την αποδοχή της νέας δομής του ΝΑΤΟ χωρίς την σαφή εξασφάλιση του επιχειρησιακού ελέγχου του ελληνικού εναέριου χώρου.

Τώρα οφείλει να καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις, τη Νατοϊκή ανοχή και να ζητήσει την άμεση διακοπή της άσκησης και την συλλογική αποδοκιμασία της Τουρκίας.

Να χαράξει αποφασιστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, διακηρύσσοντας ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προϋποθέτει τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

To Γραφείο Τύπου