Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/12/2012

Δικαστικές φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων - Ερώτηση του Χρ.Μαντά, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ:   ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:   Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, υπερτριπλάσιος αριθμός κρατουμένων και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα αμφισβητείται έντονα, καθώς τις τελευταίες μέρες, η χώρα μας καταδικάστηκε για τέταρτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια για τις συνθήκες κράτησης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Σταυρακίου Ιωαννίνων. Εκτός από το υπέρογκο χρηματικό κόστος (ήδη πλησιάζει τις 500.000 ευρώ), πού βαρύτερο και  σοβαρότερο είναι το πλήγμα που δέχεται το κύρος του Ελληνικού Σωφρονιστικού Συστήματος.

Συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου 2012 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων καταδίκασε την χώρα μας για δύο προσφυγές, μία από κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού και μία ομαδική, από κρατούμενους στις φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων. Με την προσφυγή τους οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ορισμένοι από αυτούς χρειαζόταν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν με σωρεία άλλων κρατουμένων.

Οι καταγγελίες των κρατουμένων δεν απέχουν από την πραγματικότητα, μιας και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχει επισκεφθεί τις δικαστικές Σταυρακίου Ιωαννίνων δύο φορές στο πρόσφατο διάστημα ,στις 30 Οκτωβρίου 2012 και στις 5 Δεκεμβρίου με την ευκαιρία μιας ακόμη εξέγερσης  κρατουμένων, όπου διαπίστωσε το απαράδεκτο και απάνθρωπο  καθεστώς που εξακολουθεί να ισχύει.

Παρά τις προσπάθειες των 145 εργαζομένων , η απόσυρση του κράτους και η υποχρηματοδότηση  έχουν  ένα εκρηκτικό μείγμα χρόνιων προβλημάτων .Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που επισκέφθηκε τις φυλακές, αναφέρθηκε:

1.    Ότι το κτήριο είναι αυθαίρετο από την εποχή της χούντας και δεν μπορεί να γίνει ουδεμία παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ,μιας και ουδεμία ρύθμιση έχει γίνει για την νομιμοποίησή του

2.     Ότι σε μόνιμη βάση κρατούνται 200-280 άτομα, σε μια φυλακή χωρητικότητας 80 ατόμων. Σαν αποτέλεσμα οι κρατούμενοι στοιβάζονται και στην καλύτερη περίπτωση κοιμούνται σε στρώματα στο δάπεδο.

3.    Ότι οι ελλείψεις προσωπικού, κάνουν τις συνθήκες εργασίας, σε έναν ήδη επιβαρημένο χώρο , ακόμη πιο δύσκολες και επικίνδυνες. Υπάρχει αίτημα των υπαλλήλων για επιπλέον προσλήψεις και την χρησιμοποίηση των εξωτερικών φυλάκων και για την εσωτερική φύλαξη, υπογραμμίζοντας ότι είναι «σωφρονιστικοί υπάλληλοι και όχι ανθρωποφύλακες». Τονίζουν εν τέλει ότι δεν δικαιούνται όλοι το επίδομα επικίνδυνου και ανθυγιεινού , ότι εργάζονται απλήρωτοι για εφημερίες και νυχτερινά και ότι έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν την ένταση που δημιουργούν οι πολιτικές της κυβέρνησης , τις καθημερινές εκρήξεις και τα φαινόμενα βίας, με την πιθανότητα  να στραφούν οι εξαθλιωμένοι κρατούμενοι να στραφούν εναντίον τους.

4.    Ότι το Υπουργείο φέτος ουσιαστικά κατήργησε τη φαρμακευτική αγωγή, όταν σε μία  δικαστική φυλακή προβλέπονται 700 ευρώ το μήνα για 200 κ πλέον κρατουμένους, σε μία φυλακή Δικαστική και όχι βαρυποινιτών , με μεγάλη κινητικότητα κρατουμένων και επομένως με μεγάλα ιατρικά προβλήματα, όπου κρατούνται άνθρωποι που είτε πάσχουν και από χρόνιες παθήσεις, είτε λαμβάνουν ψυχοφαρμακευτική  αγωγή.

5.    Ότι το πενιχρό κονδύλιο των 2 ευρώ ημερησίως για τον κάθε κρατούμενο είναι τουλάχιστο ανεπαρκές και το προσωπικό καταφεύγει στην βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και της Μητρόπολης Ιωαννίνων για την σίτιση των κρατουμένων.

6.    Ότι το κονδύλιο για την θέρμανση παραμένει το ίδιο και φέτος, όταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 40%

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ρωτάμε τον αρμόδιο Υπουργό:

1.Ti άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την αποσυμφόρηση των φυλακών Σταυρακίου;

2.Προτίθεται να διαθέσει άμεσα κονδύλια για την σίτιση, την ατομική καθαριότητα και την φαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων;

3.Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για άμεσες προσλήψεις προσωπικού, στην χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους και στην καταβολή  των εφημεριών και  των  νυχτερινών ;

O  Ερωτών Βουλευτής

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ