Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/10/2000

Δηλώσεις του Ν.Κωνσταντόπουλου στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συμμετείχε στις τριήμερες εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τη λήξη της παρέλασης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Οι ιστορικοί αγώνες και οι θυσίες του λαού μας δείχνουν ότι σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε για την αναζωογόνηση της πολιτικής ζωής του τόπου, για την κοινωνική συνοχή με αλληλεγγύη και προστασία των δικαιωμάτων, για να πάψει ο δημόσιος βίος της χώρας να αιχμαλωτίζεται από τους μηχανισμούς των εξωθεσμικών συμφερόντων και η πολιτική ζωή μας να ξεφτίζει και να σαπίζει από τη διάβρωση, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής που υπάρχουν, επιβάλλουν πολιτική συνεννόηση και εθνική στρατηγική, επιβάλλουν στάθμιση των δεδομένων και σχεδιασμό μιας πορείας που θα εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας αλλά και τη συνύπαρξη, συνεργασία και φιλία ανάμεσα στους λαούς.

Οι καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα σ' όλο τον κόσμο επιβάλλουν την προστασία των δικαιωμάτων, την ανεκτικότητα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, την οικολογική εγρήγορση και την αντιμετώπιση όλων των φαινομένων που είναι υποκατάστατα του φασισμού και του ρατσισμού εναντίον των οποίων αγωνίστηκε η ανθρωπότητα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποτέ πια τέτοια φαινόμενα. Ολοι, με ιστορική αυτογνωσία και κοινωνική ευθύνη, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της ζωής, τα ανθρώπινα δικαιώματα, να υπερασπιστούμε την ανάγκη για μια συνύπαρξη και συνεργασία όλων, χωρίς πολέμους, με ειρήνη.

Φαινόμενα όπως το προχθεσινό, του νεαρού μαθητή που δεν μπόρεσε να παρελάσει με την ελληνική σημαία, είναι φαινόμενα που η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να επιτρέψει να έχουν πέραση. Είναι επικίνδυνα φαινόμενα, που δηλητηριάζουν και αδικούν τον συλλογικό μας βίο. Το μέλλον αυτής της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η δημοκρατία των θεατών ούτε η κοινωνία των αποκλεισμών, των ρατσισμών και των διακρίσεων".

To Γραφείο Τύπου