Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/12/2012

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου -- Ερώτηση Α.Ξανθού, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Διανύουμε ήδη τον τέταρτο μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου είναι τεράστιες και δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε καθηγητές γίνονται σοβαρές περικοπές των ωρών διδασκαλίας για να καλυφθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων.

Δυστυχώς αντί να προχωρήσετε στους απαραίτητους διορισμούς εκπαιδευτικών, ζητάτε με έγγραφο του Υπουργείου σας από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να καλύπτονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα κενά εκπαιδευτικών, (όπως π.χ. στα τμήματα κατεύθυνσης Πανελληνίων εξετάσεων), αφήνοντας έτσι μεγάλα κενά καθηγητών τα σχολεία του Νομού. Παρά τις πρόσφατες ελάχιστες προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών, τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου παραμένουν μεγάλα και συνοψίζονται στα παρακάτω:

Α.  Ανάγκες σε προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης:

1.    Τμήματα ένταξης: 9 θέσεις φιλολόγων και 4 θέσεις μαθηματικών.

2.    Σχολείο ΕΕΕΕΚ: 4 θέσεις Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και 4 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού.

3.    Μουσικό Σχολείο: 12 θέσεις σε μουσικές ειδικότητες (7 πλήρους ωραρίου, 4 μειωμένου ωραρίου και 1 θέση ωρομίσθιου).

4.    Ελλείψεις εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη μαθητών.

Β.  Ανάγκες σε προσωπικό γενικής εκπαίδευσης: 20 θέσεις εκπαιδευτικών (8 θέσεις στα σχολεία της πόλης και 12 θέσεις στα σχολεία της ενδοχώρας).

Γ.  Ανάγκες σε προσωπικό στα 2 σχολεία ΕΠΑΛ: 25 θέσεις εκπαιδευτικών (16 θέσεις στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και 9 θέσεις στο ΕΠΑΛ Γαράζου).

Επειδή τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου πάσχουν από σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών ενώ είμαστε στο δεύτερο εκπαιδευτικό τρίμηνο της χρονιάς.

Επειδή είναι σαφές ότι τα ΕΠΑΛ -στα οποία ειδικά παρουσιάζονται μεγάλα κενά- δεν μπορούν καν να λειτουργήσουν χωρίς εκπαιδευτικούς για τις τεχνικές ειδικότητες.

Επειδή οι θεσμοί της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης -που με βάση πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προβλέπεται να καλύπτονται με προσωπικό που δεν συμπληρώνει ωράριο (!)-, συνεχίζουν να μην λειτουργούν και φέτος και οι αυξημένες ανάγκες των μαθητών λόγω κρίσης καλύπτονται από την εθελοντική προσφορά καθηγητών στα Μαθήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που οργανώνει η τοπική Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου σε συνεργασία με γονείς και κηδεμόνες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα προχωρήσετε άμεσα σε προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον τα παραπάνω 78 κενά εκπαιδευτικών, των οποίων η κάλυψη είναι απολύτως απαραίτητη για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου;

2.    Θα στηρίξετε με επιπλέον προσωπικό τους θεσμούς της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, με δεδομένο ότι υπάρχουν τόσα πολλά κενά με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ώρες του κανονικού προγράμματος και δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί -τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες- που να μην συμπληρώνουν το ωράριό τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Ξανθός Ανδρέας (Ρεθύμνου)