Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/11/2000

Για την κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ανακοίνωση τουΓραφείου Τύπου του ΣΥΝ

Σχετικά με την κοινή δήλωση των υπουργών εξωτερικών κ.κ. Γ.Παπανδρέου - Ι.Τζεμ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η κοινή ανακοίνωση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το περιεχόμενο των οποίων κρατήθηκε μυστικό, αποτελεί τακτική που δημιουργεί ανησυχίες.

Η αναγκαία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να επέλθει μέσα από αιφνιδιαστικές κινήσεις και από μη πειστικές εναλλαγές κλίματος και προθέσεων.

Μεγαλύτερες ανησυχίες δημιουργεί η παραπομπή ορισμένων από τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όταν είναι γνωστές οι κατατεθειμένες προτάσεις της Τουρκίας μεταξύ των οποίων μερικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν δεκτές. Η πρόσφατη εμπειρία από την άσκηση "Destined Glory 2000" και η στάση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ δημιουργούν ισχυρές επιφυλάξεις για τέτοιου είδους διαμεσολαβήσεις και ρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει εγκαίρως για την ουσία των συμφωνηθέντων και σε ποια στρατηγική εντάσσει αυτή την πολιτική.

To Γραφείο Τύπου