Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/12/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής για το φορολογικό νομοσχέδιο

Η επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσαν οι μνημονιακές δυνάμεις τους τελευταίους έξι μήνες, δεν μπορεί να καλύψει τα πραγματικά δεδομένα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Τα μεγάλα λόγια, οι δεσμεύσεις, οι προγραμματικές συμφωνίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι “κόκκινες γραμμές” και οι απειλές, εξανεμίστηκαν, αφήνοντας πίσω τους μια βάρβαρη φορολογική πολιτική. Η φορολογική δικαιοσύνη που υπόσχονταν προεκλογικά, μεταφράζεται σε ελαφρύνσεις για τους έχοντες και εξόντωση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποτυπώνεται για άλλη μια φορά. Φοροδιαφυγή υπάρχει γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα το επιτρέπει και την ενθαρρύνει.

Σχετικά με το περιεχόμενο του Ν/Σ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει:

•    Η πάταξη της φοροδιαφυγής, διαρκώς αναβάλλεται για το μέλλον, στερώντας την κοινωνία από πολύτιμα έσοδα.

•    Μεγάλες κατηγορίες πολιτών, θα επιβαρυνθούν –για άλλη μια φορά– με τις νέες διατάξεις, είτε λόγω του “εγκλήματός” τους να έχουν παιδιά, είτε επειδή είχαν εκπτώσεις δαπανών που θα καταργηθούν ή θα μειωθούν (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια, φροντιστήρια παιδιών, ιατρικές δαπάνες κλπ) και για παρά πολλούς άλλους λόγους.

•    Μεγάλα εισοδήματα θα ελαφρυνθούν:

-    Τα μεγάλα εισοδήματα από ενοίκια θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

-    Τα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα πληρώσουν φόρο 10% από 25% που ίσχυε.

•    Η αναγκαία απλοποίηση του φορολογικού συστήματος μετατράπηκε σε ανέκδοτο, αφού πλέον θα ισχύει άλλη κλίμακα για μισθούς-συντάξεις, άλλη κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για τα ενοίκια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα τοποθετηθεί αναλυτικά για το σύνολο του Ν/Σ στη βουλή. Επισημαίνει, όμως, την ανάγκη το φορολογικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με κεντρικό σχεδιασμό με σκοπό την απλοποίηση, την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αναπτυξιακή προοπτική και την ύπαρξη επιτέλους ενός συνολικού σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.  

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής