Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2012

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εκταμίευση της δόσης και τις πολιτικές εξελίξεις

Η εθνική "επιτυχία" της κυβέρνησης συνίσταται στο τρίπτυχο δόση για τις τράπεζες και τους δανειστές, μνημονιακή θηλιά και εποπτεία στην οικονομία, νέα μέτρα λιτότητας για τους εργαζομένους.

Η εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να ανακόψει τον κατήφορο και δεν πρόκειται να προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα σε μια οικονομία που καταρρέει. Αντίθετα, συνδέεται με σκληρή εποπτεία και μηχανισμούς ελέγχου της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου από τους δανειστές. Το χρέος όχι μόνο δεν καθίσταται βιώσιμο, αλλά η αποτυχία της μείωσής του θα οδηγήσει σε μια εκ νέου αναγκαιότητα για μνημονιακά μέτρα το επόμενο διάστημα.

Η πολιτική της άγριας λιτότητας και της συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των δανειστών συνεχίζει να αποτελεί την πυξίδα μιας κυβέρνησης που καταρρέει και διατηρεί ως μόνους συμμάχους της την τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο, απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές της φιέστες, είναι ότι στο μνημονιακό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για κοινωνικά δίκαιη λύση στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, υπάρχει μόνο ύφεση, ανεργία, κοινωνική διάλυση.

Στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι η ανατροπή των μνημονίων και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής προς όφελος των εργαζομένων. Βασικοί της άξονες, η ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας, η αναδιανομή του πλούτου, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων.

To Γραφείο Τύπου