Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/11/2000

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ για τον Προϋπολογισμό 2001

Δήλωση τουΠροέδρου του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλου

Το τεχνητό πλεόνασμα ατεκμηρίωτης υπεραισιοδοξίας δεν μπορεί να κρύψει τα πραγματικά κοινωνικά ελλείμματα που χαρακτηρίζουν και τον φετινό προϋπολογισμό.

Και ο φετινός προϋπολογισμός, παρά τις τυμπανοκρουσίες, στηρίζεται στην πεπατημένη των μονόπλευρων θυσιών για τους ασθενέστερους και σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για το πετρέλαιο και το δολάριο, προκειμένου να εμφανιστεί πλεονασματικός.

Και ο φετινός προϋπολογισμός δεν επιχειρεί τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την φορολογική μεταρρύθμιση με δικαιοσύνη, την αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων για την διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας σε κρίσιμους τομείς όπως η ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία, η απασχόληση.

Κάτω από το επίχρισμα ορισμένων ανεπαρκών εξαγγελιών, βρίσκεται η ίδια μονόπλευρη πολιτική που ρίχνει τα βάρη στους ασθενέστερους την ώρα που καλπάζουν τα κέρδη των ισχυρών.

Η πολιτική αυτή προβλέπει αυξήσεις 2,2% δηλαδή κάτω από τον πληθωρισμό, διαιωνίζει την φορολογική αδικία, πριμοδοτεί εξωφρενικές δαπάνες για εξοπλισμούς σε βάρος των κοινωνικών αναγκών.

Η πολιτική αυτή διαιωνίζει τα κοινωνικά ελλείμματα που πλήττουν την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Τα κέρδη των ωφελημένων από τις πολιτικές της λιτότητας, καθώς και η διάχυτη παραοικονομία, μένουν στο απυρόβλητο.

Και με τον φετινό Προϋπολογισμό, το θεσμικό πλαίσιό του παραμένει παγιδευμένο στο παρελθόν της αδιαφάνειας, μη επιτρέποντας στην Βουλή την ουσιαστική συζήτηση ή αλλαγή στις κατανομές των κονδυλίων του.

To Γραφείο Τύπου