Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
17/12/2012

Δήλωση Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτή Αʼ Αθηνών και υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την πρωτοφανή παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για το χαράτσι της ΔΕΗ

Η Κυβέρνηση επιδεικνύει, σε κάθε ευκαιρία, την πλήρη περιφρόνησή της προς την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ως πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Την ίδια περιφρόνηση επιδεικνύει και προς τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Η τελευταία παρέμβαση της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της μη εφαρμογής της Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απαγορεύεται η είσπραξη του «χαρατσιού» από τη ΔΕΗ και υποχρεώνεται η ΔΕΗ να δέχεται και να εισπράττει μόνον τα ποσά που αντιστοιχούν στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστά άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να σεβασθεί το Σύνταγμα.

Παρέλκει να τονισθεί η σοβαρότητα αυτής της κατʼ εξακολούθηση εκδηλούμενης άρνησης σεβασμού του Συντάγματος και συμμόρφωσης στις Συνταγματικές Επιταγές. Ιδίως μάλιστα με δεδομένο ότι παραβιάζονται ακόμη και οι διατάξεις που προστατεύουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας.

Η εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών πρόσκληση σε παράβαση συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση δεν ενέχει μόνον πολιτική απαξία, αλλά, όπως επισημάνθηκε και από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εγείρει ζητήματα αξιόποινης συμπεριφοράς.

Όσο για τις εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών ευθείες απειλές ότι, εάν δεν εισπραχθεί το χαράτσι από τη ΔΕΗ, θα επιβληθούν νέα μέτρα, και πάλι στους αδύναμους και ανυπεράσπιστους πολίτες, υπενθυμίζουμε στον Υπουργό Οικονομικών ότι διαθέτει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, τις οποίες επιλέγει, εντελώς αδικαιολόγητα, να μην αξιοποιεί: υποτίθεται ότι η γνήσια λίστα Λαγκάρντ «έρχεται» από τις 12 Οκτωβρίου 2012 από τη Γαλλία. Ο δε κ. Στουρνάρας, μέχρι στιγμής, περιορίζεται να δηλώνει ότι την…αναμένει.

Η μη ενεργοποίηση και εξάντληση κάθε προσφερόμενης διαδικασίας για τη φορολόγηση των μη φορολογηθεισών καταθέσεων στο εξωτερικό, συνιστά απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Και αφαιρεί κάθε δικαίωμα φορολογικής επιβάρυνσης των κατʼ επανάληψη φορολογηθέντων πολιτών, επιβάρυνσης που συνιστά παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη «χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους», όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

To Γραφείο Τύπου