Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/12/2012

Καταγγέλλουμε την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες

Ο Νίκος Συρμαλένιος παρευρέθηκε την Παρασκευή 14/12 στη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση – διαμαρτυρία του λαού της Πάρου και της Αντιπάρου για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας του νησιού.

Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων τόνισε: «…..Χαιρετίζουμε τη μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση του λαού της Πάρου και της Αντιπάρου. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, όπως και τη συμμετοχή της εκκλησίας, που με την παρουσία του Μητροπολίτη, δίνουν το παρών σʼ αυτή την αγωνιστική συγκέντρωση.

Καταγγέλλω και απʼ αυτό το βήμα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που μόλις μια ώρα πριν, μας ειδοποίησε ότι λόγω κωλύματος του υπουργού δεν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17/12 για δεύτερη φορά η συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης μας για τα θέματα της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά δεν έχουν απαντήσει ούτε καν  γραπτά, στην προ τριμήνου Ερώτηση μου για το Κέντρο Υγείας της Πάρου.

Αυτό δείχνει την τεράστια αδιαφορία της κυβέρνησης στα πιο ζωτικά προβλήματα του λαού. Δεν είναι μόνο η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας που ακολουθείται σε όλη τη χώρα με τις πολιτικές των μνημονίων. Είναι ειδικά για τα νησιά η συνολική υποβάθμιση της ζωής μας, η κατάργηση των υπηρεσιών, όπως οι ΔΟΥ, τοα ΙΚΑ κλπ, η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη δραματική περικοπή των πόρων, με τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, είναι η υποβάθμιση της παιδείας, η μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων εξαιτίας της περικοπής των επιδοτήσεων, η απαξίωση του περιβάλλοντος με τις fast truck διαδικασίες και τις χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες επενδύσεις.

Με αυτές τις πολιτικές όχι μόνο δεν εφαρμόζονται πολιτικές νησιωτικότητας, αλλά υποβαθμίζουν τους νησιώτες όχι απλώς σε βʼ κατηγορίας πολίτες αλλά ακόμα πιο κάτω.

Η απάντηση όμως δεν μπορεί να είναι άλλη από τον ειρηνικό ξεσηκωμό, όπως σήμερα στην Πάρο, μεθαύριο στη Σαντορίνη, αλλά και σε όλα τα νησιά. Και δεν αρκούν οι συγκεντρώσεις στα νησιά, όσο και μεγάλες να ʽναι. Πρέπει να συντονιστούμε, όλα τα νησιά, όλες οι τοπικές κοινωνίες, να κατέβουμε μαζικά στην Αθήνα, για να διαδηλώσουμε έξω από το υπουργείο υγείας, έξω από τη Βουλή, όλοι μαζί ενωμένοι, για την υπεράσπιση του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού, που είναι η δημόσια υγεία.

Εμείς θα είμαστε πάντα κοντά, μαζί σας, συμμέτοχοι στους αγώνες, για να ανατρέψουμε τις  πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας. Και είμαστε σίγουροι, ότι θα κριθούμε, όπως όλοι, για τη συνέπεια εκπλήρωσης των προσδοκιών και των ελπίδων, που μας εναποθέτει ο λαός…..»

To Γραφείο Τύπου