Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/12/2012

Πλήγμα στην ήδη φυτοζωούσα αγορά το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο -- Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

Με αφανισμό κινδυνεύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, πέρα από τις συνέπειες των πολιτικών των μνημονίων που έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες «λουκέτα», βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με το λαθρεμπόριο και παραεμπόριο.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων και των συλλογικών εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου προς την Πολιτεία για τη λήψη μέτρων, η διακίνηση προϊόντων λαθρεμπορίου φαίνεται να αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς η κάθετα πτωτική αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, τούς οδηγεί στη φθηνότερη δυνατή λύση, την οποία αφενός καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί και αφετέρου τα προϊόντα αυτά, πολλές φορές, είναι κακής ποιότητας.

Την ίδια στιγμή, αν και μεταξύ 2010-2011 τα κλιμάκια ελέγχων αυξήθηκαν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα στοιχεία, ο πυρήνας των διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίου παραμένει «ανέγγιχτος» να συνεχίζει τη δράση του, ενώ η συνήθης απάντηση των αρμόδιων Αρχών είναι το, από καιρού εις καιρόν, κυνήγι πλανόδιων μικροπωλητών από την αστυνομία, οι οποίοι -όλως τυχαίως- είναι στην πλειοψηφία τους μετανάστες. Η συγκεκριμένη πρακτική μόνο ως επικοινωνιακού τύπου αντιμετώπιση μπορεί να νοηθεί, και μάλιστα με συγκεκριμένο προσανατολισμό, καθώς δημιουργεί κλίμα και στοχοποιεί τον «τελευταίο τροχό της αμάξης», τον αδύναμο, που τελεί τις περισσότερες φορές σε κατάσταση οικονομικής ή άλλης «ομηρίας» από τα γιγάντια κυκλώματα του λαθρεμπορίου/παραεμπορίου.

Η αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που γεννά το λαθρεμπόριο και η πάταξη της παραοικονομίας, η οποία στο σύνολό της εκτιμάται στο 30% του ΑΕΠ (δηλαδή 69 δισ. ευρώ), είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις έως σήμερα πρακτικές. Τα δίκτυα λαθρεμπορίου και διακίνησης προϊόντων απομιμήσεων είναι διεθνή, αλληλοεπικαλύπτονται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, είναι διαρκώς εξελισσόμενα, λόγω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και εκμεταλλεύονται τα διάφορα ελεγκτικά κενά που εμφανίζονται σε κάθε χώρα.

Στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι συνιστούν τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και οι οδικές πύλες είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η Ελλάδα δεσμεύει ετησίως, περίπου, 22.000.000 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ακολουθούν η Ολλανδία, με κατασχεμένα πέρυσι 18 εκατ. τεμάχια προϊόντων, η Ιταλία με 13 εκατ. και η Βουλγαρία με 11 εκατ. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος αριθμός των σχετικών υποθέσεων στις οποίες παρενέβησαν οι ελληνικές τελωνειακές αρχές ξεπερνά τις 250. Από τη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη προκύπτει ο εξαιρετικά δυναμικός χαρακτήρας της εισροής προϊόντων απομιμήσεων από τα ελληνικά λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των δεσμευμένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 64,4% προέρχεται από την Κίνα, το 14,6% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 4,5% από την Αίγυπτο και το 4,1% από την Κύπρο.

Ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι μόνο για το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται ότι ο τζίρος των «προϊόντων-μαϊμού» ανέρχεται στα 8-9 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων, στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό είναι ακόμη μη μετρήσιμο.

Επειδή, βασικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η πάταξη των διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίου, προφανώς εντοπίζοντας και εστιάζοντας στον πυρήνα και όχι στον «τελευταίο τροχό της αμάξης», και διασφαλίζοντας τη νομιμότητα των διεθνών εμπορικών συναλλαγών (είσπραξη δασμών, φόρων και ΦΠΑ).

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Ποια είναι τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις βεβαιωθείσες υποθέσεις λαθρεμπορίου κατά το τρέχον έτος, ανά διοικητική περιφέρεια; Προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες Αρχές άμεση ή έμμεση σχέση με, κατά τα άλλα, νόμιμες επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες, που λειτουργούν σαν «βιτρίνα», δεδομένου ότι σημαντικό ποσοστό των λαθραίων εμπορευμάτων διακινείται μέσω νομότυπων οδών; Αν ναι, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τα σχετικά στοιχεία.

2. Σε τι ύψος ανέρχεται το ποσό των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί; Τι ποσοστό από αυτό έχει αποπληρωθεί στο ελληνικό Δημόσιο;

3. Με ποιο σχέδιο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη διακίνηση λαθραίων εμπορευμάτων στις εισόδους της χώρας; Υπάρχει σκέψη για ενίσχυση και εκπαίδευση του προσωπικού των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να μπορούν να επιτελούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο τους;

4. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου τα τελωνεία της χώρας μας να εξοπλιστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό εργαλείων σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και το παράνομο εμπόριο απομιμήσεων με την εντατικοποίηση ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Μαρία Κανελλοπούλου

Μαρία Τριανταφύλλου

Βασίλης Κυριακάκης

Γιώργος Σταθάκης