Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/11/2000

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του Συνασπισμού

Η πλειοψηφία της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τη θέση τους για το θέμα της τροποποίησης του άρθρου 24 διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος κατά του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας, με τρόπο βάναυσο και με συνέπειες που μόνο αρνητικές θα είναι για τη χώρα μας.

Με τη νέα διατύπωση του άρθρου 24, που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., θα επέλθουν καθοριστικές μεταβολές στην προστασία που παρέχει στα δάση το ισχύον Σύνταγμα. Οι πιο σημαντικές είναι:

Ο επανακαθορισμός της έννοιας του δάσους με νόμο και με σκοπό την μερική ή ολική άρση της Συνταγματικής προστασίας από τις δασικές εκτάσεις και τα δάση.

Η μεταβολή του προορισμού του δασών, με σκοπό την οικοπεδοποίηση, την οικοδόμησή τους και την κατασκευή τεχνικών έργων. Ταυτόχρονα επιχειρείται μια επιβράβευση των κάθε λογής καταπατητών και εμπρηστών, αφού ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση κάθε είδους παρανομίας.

Η εισαγωγή στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος των ιδιωτών και ιδιωτικών οργανώσεων, με διατυπώσεις δήθεν καινοτόμες.

Η εισαγωγή της νεφελώδους έννοιας του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» ως αντιστάθμισμα στην καταστροφή των δασών και δασικών εκτάσεων.

Η αφαίρεση του όρου δασικές εκτάσεις, που υπήρχε στο προηγούμενο Σύνταγμα.

Η αφαίρεση του όρου εθνική οικονομία ως λόγου αλλαγής της χρήσης δάσους και η αντικατάστασή του από τον γενικόλογο όρο δημόσιο συμφέρον, που καλύπτει το ενδεχόμενο κατασκευής ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ή ακόμα και εμπορικών κέντρων σε δασικές περιοχές.

Η χρησιμοποίηση της χωροταξίας και της πολεοδομίας ως εργαλείων καταστροφής των δασών.

Η προσπάθεια μείωσης του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου, με σκοπό την ιδιοποίηση εθνικής γης από κυκλώματα επαγγελματιών καταπατητών.

Ο Συνασπισμός θα αγωνιστεί, ώστε αυτή η δασοκτόνος πράξη να μην περάσει.

Οι πραγματικές ανάγκες μιας προοδευτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον οφείλουν να λάβουν υπόψη τους:

Την επανένταξη των χορτολιβαδικών περιοχών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αφού αποτελούν συστατικά στοιχεία του οικοσυστήματος και έχουν τεράστια σημασία στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Ιδιαίτερα μάλιστα υπάρχει αυτή η ανάγκη στο επιβαρυμένο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Την προστασία και ορθολογική διαχείριση της άγριας πανίδας, της ορνιθοπανίδας και της ιχθυοπανίδας. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι απαράδεκτη και η ανάγκη λήψης μέτρων επιτακτική.

Την ανάγκη προστασίας του ελληνικού τοπίου, που είναι σε επίπεδο εικόνας όλη η ιστορία μας. Η κακοποίηση που υφίσταται από τα τεχνικά έργα και ανιστόρητες επεμβάσεις το έχει φτάσει σε πολύ κακή κατάσταση.

Την προστασία και επιστημονική διαχείριση των Εθνικών Δρυμών, των υγροτόπων και κάθε άλλης προστατευόμενης ή προστατευταίας περιοχής.

Ο Συνασπισμός θα κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να μην τροποποιηθεί το άρθρο 24, σύμφωνα με την προτεινόμενη καταστροφική διατύπωση. Κάθε αλλαγή θα έπρεπε να έχει ως σκοπό την αύξηση της προστασίας των δασών. Καμία επέμβαση δεν πρέπει να γίνει πριν τελειώσουν οι δασικοί χάρτες.

Το Τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου