Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/11/2000

Το περιβάλλον εκδικείται! Η ρύπανση δεν πληρώνεται!

Η διεθνής διάσκεψη της Χάγης φέρνει στην επιφάνεια τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Η ραγδαία μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών, το θρίλερ με τις "τρελές αγελάδες", η συρρίκνωση των δασών, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι το περιβάλλον παίρνει την "εκδίκησή" του απέναντι σε όσους αδιαφορούν, σε όσους προκρίνουν το νόμο του κέρδους ως υπέρτατη αρχή.

Ο Συνασπισμός, οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, που τόσα χρόνια παλεύουμε για ένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό προσανατολισμό της πολιτικής αισθανόμαστε την πικρή γεύση της δικαίωσης. Νιώθουμε εξαιρετικά ανήσυχοι από την πορεία του πλανήτη, της Ευρώπης και της χώρας μας.

Είναι ώρα να παρθούν τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάζουν τους κανόνες της καθημερινής μας ζωής με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, την κριτική στα καταναλωτικά μοντέλα, στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Με αφορμή τη διάσκεψη της Χάγης, σημειώνουμε ότι δεν πρέπει οι αναπτυγμένες χώρες να εξαγοράσουν το κόστος της ρύπανσης αποζημιώνοντας με "ψιχία" τις αναπτυσσόμενες.

Η Ελλάδα επίσης δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια αύξησης των αερίων του "θερμοκηπίου", που της επέτρεψαν στο Κυότο. Θα πρέπει να μειωθούν οι ρυθμοί αύξησης που τρέχουν με 18% τη δεκαετία του '90, ώστε αντί για το 40% το οποίο θα έχουμε με τις σημερινές τάσεις, να φτάσουμε στο 25% που έχουμε δεσμευτεί.

Γενικότερα προτείνουμε:

Οι αέριοι ρύποι στη χώρα μας προέρχονται κατά πρώτο λόγο από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι, επομένως, απαραίτητη η στροφή προς τις ανανεώσιμες μορφές (Υδροηλεκτρικά φράγματα μικρής ισχύος, βιομάζα κ.λπ.) και τις ανεξάντλητε μορφές (Αιολική-Ηλιακή), που θα πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς ώστε να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Να ενθαρρυνθεί η χρήση των καθαρών μορφών ενέργειας από τη βιομηχανία.

Να ενθαρρυνθεί η οικολογική δόμηση, με αφορμή και τα έργα του 2004.

Να οργανωθούν οι μαζικές μεταφορές με προτεραιότητα στην αναβάθμιση των σιδηροδρόμων.

Να προστατευτούν τα δάση που αποτελούν τη μόνη άμυνα, ως φίλτρα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα. Να μην προχωρήσει η χώρα μας στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος με τις γνωστές δασοκτόνες επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

To Γραφείο Τύπου