Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/12/2012

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο ΒΗΜΑ FM (Αιμ. Περδικάρης)

-    Είναι στην επικαιρότητα, απ΄ ότι βλέπουμε, και δικαίως γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα,  η λίστα Λαγκάρντ, και οι πληροφορίες αναφέρον ότι σήμερα ενδεχομένως θα έχουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα από τη διασταύρωση αυτή που επιχειρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς μετά την παραλαβή της αυθεντικής λίστας. Υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες κάποιες αναφορές από στελέχη σας ότι περιλαμβάνει έως και 600 ονόματα επιπλέον και ότι η προηγούμενη λίστα; Η οποία είχε παραδοθεί, όπως είχε παραδοθεί, στις αρχές, ήταν πειραγμένη. Έχουν βάση αυτές οι πληροφορίες και τι προτίθεστε να κάνετε από εκεί και πέρα, εάν επιβεβαιωθούν;…

Δεν είναι έτσι ακριβώς ότι υπήρξαν καταγγελίες από στελέχη μας. Απλώς έγινε μια επίκληση δημοσιογραφικών πληροφοριών, το τονίζω αυτό, δημοσιογραφικών πληροφοριών από κάποια στελέχη μας σε κάποιες τηλεοπτικές συζητήσεις. Δεν έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή μια εικόνα δική μας του αν περιέχονται 600 διαφορετικά ονόματα ή επιπλέον.

-    Οπότε περιμένετε τη διασταύρωση από τους οικονομικούς εισαγγελείς για να αξιολογήσετε….

.. Νομίζω ότι κάποια συμπεράσματα μπορεί ο καθένας να βγάλει από τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της όλης υπόθεσης της λίστας  Λαγκάρντ. Γιατί δεν είναι κάτι που μας απασχολεί τελευταία. Μιλάμε για μια υπόθεση η οποία είναι των τελευταίων ετών και θάλεγε κανείς, προσπαθώντας με έναν αρκετά σαφή, συμπυκνωμένο τρόπο, να πει, σχολιάζοντας την υπόθεση αυτή, ότι εδώ πέρα αναδεικνύεται όλη η αντίληψη του παλαιού δικομματικού συστήματος της ανομίας, της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης, της μεροληπτικής αντιμετώπισης των ημετέρων. Αυτό κανείς μπορεί να βγάλει ως συμπέρασμα μέσα από την αντιμετώπιση από τους δύο προηγούμενους υπουργούς, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τη μετέπειτα …..  αυτής της υπόθεσης. Θα έπρεπε το λιγότερο να δείχνει κάποιος μεγάλη ευαισθησία, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όταν υπάρχουν έστω και υπόνοιες ότι αυτή η λίστα συνδέεται με υποθέσεις μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής. Φαίνεται όμως ουσιαστικά ότι ακριβώς αποτυπώνει  την αντίληψη του δικομματισμού η οποία δεν ήταν από λάθος, ήταν μια επιλογή. Μια επιλογή να υπάρχει μια ελεγχόμενη διάχυτη ανομία. Ήταν μια επιλογή να οικειοποιούνται κάποιο τους δημόσιους πόρους να λειτουργούν μεροληπτικά υπέρ των κομματικών τους φίλων και τελικά υπέρ των πιο  οικονομικά ισχυρών αυτού του τόπου.

-    Από τη στιγμή λοιπόν που καταλογίζετε διακομματικά ευθύνες…

Όχι διακομματικά, δικομματικά…

-    Δικομματικά.. Τη δέχομαι τη διόρθωση.... γιατί αποδίδει πιο σωστά αυτό που λέτε.. Να περιμένο9υμε μετά τις γιορτές και με το άνοιγμα της Βουλής μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής; …

Νομίζω ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει η δικαστική έρευνα που ούτως ή άλλως γίνεται έτσι ώστε να βγουν στη δημοσιότητα, να διασταυρωθούν στοιχεία που αποτελούν ένα σημαντικό υλικό γι αυτή την υπόθεση. Άρα δεν αφορά μόνο πολιτικά πρόσωπα. Άρα δεν είναι μόνο αποκλειστικής αρμοδιότητας της Βουλής. Μετά να είστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσουμε όσες δυνατότητες έχουμε από το υπάρχον θεσμικό νομικό πλαίσιο για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και όπως πρέπει.

-    Άρα ενδεχομένως αν δείξει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων η δικαστική έρευνα, δεν αποκλείετε και το ενδεχόμενο πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ναι, αλλά θα έλεγα να έχουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά στοιχεία, γιατί, ξέρετε, καμιά φορά όταν προτρέχουμε σε τέτοιες διαδικασίες ουσιαστικά εμποδίζουμε τη δικαστική έρευνα.. Άρα λοιπόν με προσεκτικά βήματα, χωρίς καμία διάθεση να συγκαλυφθεί το οτιδήποτε, πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και σε όλα τα επίπεδα που μας δίνει το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

-    Το γεγονός ότι και η ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίζεται να στηρίζει την πρότασή σας, πόσο σας διευκολύνει στον πολιτικό σχεδιασμό που έχετε;…

Μακάρι να το κάνει και να το εννοεί η ΔΗΜ.ΑΡ. και τουλάχιστον σ΄ αυτό το θέμα να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία που δεν έχει δείξει σε άλλα ζητήματα. Το βρίσκω θετικό το να επιμείνει σε μια τέτοια στάση μέχρι τέλους. Θα έπρεπε βέβαια νομίζω πολύ πιο έγκαιρα , όταν διαπιστώθηκε ότι ο βασικός εταίρος αυτής της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, που έχει τεράστιες πολιτικιές και ηθικές ευθύνες για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Θα έπρεπε πολύ πιο έγκαιρα να είχε δημόσια πάρει τις αποστάσεις της από τη στάση του. Έστω και τώρα βέβαια, καλό είναι.

-    Συνεπώς απ΄ ότι καταλαβαίνω διαχωρίζετε τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ, απ΄ αυτήν του ΠΑΣΟΚ Και για να το πω πιο απλά, δεν  φαίνεται να σας πείθει η στάση του ΠΑΣΟΚ το οποίο ζητεί επίσης την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Καταλάβατε απ΄ αυτό που σας είπα και πριν ότι δεν θεωρώ την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μια υπόθεση μιας απλής κακοδιαχείρισης. Είναι ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου μιας ολόκληρης λογικής των προηγούμενων ετών που αποτυπώνει τον τρόπο που λειτουργούσε το διεφθαρμένο δικομματικό πολιτικό σύστημα, είτε ήταν η Ν.Δ., είτε ήταν το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει να κάνει με κάποιες παραλείψεις. Άρα είναι τεράστιες οι ευθύνες. Προφανώς δεν μπορεί να μας πείσει το ΠΑΣΟΚ. Πώς να μας πείσει δηλαδή; Να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα; Αν είναι δυνατόν….

-    Αναλόγως θεωρείτε ότι μια τέτοια περίπτωση σαν κι αυτή που περιγράφετε είναι κι αυτή που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα με τον ΕΟΤ, με την υπόθεση αυτής της πλαστογράφησης, όπως φαίνεται με βάση τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί, και της απόπειρας είσπραξης αυτών των χρημάτων και τα όσα έχουν ακολουθήσει, γιατί εξελίσσεται και αυτό από ένα αστυνομικό ζήτημα, ένα ζήτημα αντικείμενο του αστυνομικού ρεπορτάζ σε ένα πολιτικό ζήτημα καθαρά.

Δεν είναι μια τέτοια περίπτωση; Δεν έχει τέτοια στοιχεία και αυτή; Βεβαίως προφανώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε να ανακαλύψουμε ενόχους χωρίς να έχουμε στοιχεία. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι δεν είναι και η μοναδική υπόθεση που θα έχει αντιμετωπίσει η Τράπεζα της Ελλάδας ή ο ΕΟΤ.  Όλοι έχουμε ακούσει πολλά κατά το παρελθόν και αυτή η πολύ μεγάλη ευκολία που κάποιος εμφανίζεται για να εισπράξει κάποια χρήματα, νομίζω ότι πρέπει να μας κάνει όλους το λιγότερο όλους να είμαστε καχύποπτοι.

Φοβάμαι πάρα πολύ ότι ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης πάντα κάποιοι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία  ως προσωπική τους, ως την οικογενειακή τους περιουσία και δεν χάνουν ευκαιρία, ακόμα και τώρα, να βουτάνε τα δάκτυλα μέσα στο μέλι.

-    Κάτι τελευταίο κ. Σκουρλέτη το οποίο αφορά περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αποτιμάτε το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Λατινική Αμερική; Και σας ρωτώ αυτό διότι ξέρετε πολύ καλά ότι υπήρξαν και κάποιες επικρίσεις γιʼ αυτή του την επιλογή, ακόμα και από στελέχη του κόμματός σας.

Δεν άκουσα κανένα στέλεχός μας να κάνει την οποιαδήποτε αρνητική κριτική.

Κρίνω το ταξίδι ως απόλυτα πετυχημένο σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη από συμμάχους, έχει ανάγκη από συνομιλητές και έχει ανάγκη να αντλήσει εμπειρίες, μέσα βέβαια από διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες όπως είναι αυτές της Λατινικής Αμερικής. Αλλά θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολλά να μάθουμε, να ακούσουμε και να πούμε βεβαίως.

Η δικιά μας περίπτωση αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση μιας χώρας που ανήκει στην Ευρωζώνη, που χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, που εξακολουθεί και ζει το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής. Νομίζω ότι τέτοιου είδους κινήσεις στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης και πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής θα έπρεπε να είχε κάνει ήδη από καιρό η παρούσα κυβέρνηση, αλλά βλέπετε ότι αρκείται σε έναν σφικτό εναγκαλισμό με την κα Μέρκελ και τα συμφέροντα των δανειστών.

-    Θα επιδιώξει δηλαδή ο κ. Τσίπρας τις επαφές του με ευρωπαίους εταίρους, γιατί έχουν πυκνώσει αυτές οι επαφές, να μεταφέρει αυτές τις εμπειρίες;

Το έχει ήδη κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και προγραμματίζονται κι αμέσως μετά, στις αρχές του καινούργιου χρόνου ταξίδια στο εξωτερικό. Άλλωστε, γνωρίζετε, ότι η βασική μας πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόσο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο πια των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, είναι η ανάγκη να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να τεθεί το θέμα μιας συνολικής αλλαγής στην οικονομική στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στην κρίση, που είναι απʼ ότι βλέπετε το μεγάλο ζητούμενο.

.

To Γραφείο Τύπου