Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/11/2000

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ.Κυπριανού

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Σπύρο Κυπριανού.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο. Είναι αναγκαίο να μην μετατοπιστεί το πλαίσιο και η βάση επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο βλέπουν το φως της δημοσιότητας έγγραφα τα οποία τροφοδοτούν σενάρια για άλλου τύπου λύσεις, έξω από τη διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή οντότητα και μια ιθαγένεια. Αυτά τα έγγραφα, όταν προέρχονται από εκείνους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία.

Επιβάλλεται από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να ενισχυθεί η απρόσκοπτη πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και να μην βρεθούμε προ διλημμάτων ή εμπλοκών της τελευταίας στιγμής που θα δυσκολέψουν αυτή την πορεία. Και, τέλος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει στο έγγραφο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη να υπάρχει δεσμευτική αναφορά στο Κυπριακό, γιατί το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, είναι πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε καμιά περίπτωση το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν μπορεί να ανεχθεί παρουσία στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι θετική.

Προς την κατεύθυνση λοιπόν της απομάκρυνσης των στρατευμάτων κατοχής και της λύσης στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πρέπει όλες οι δυνάμεις να συντονιστούν για να μην συζητούνται σενάρια συνομοσπονδιακού τύπου που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βάση για βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

To Γραφείο Τύπου