Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/11/2000

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Δ.Παπαδημούλης και Δ.Στρατούλης, μέλη της Π.Γ. και υπεύθυνοι των τμημάτων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και Εργατικής Πολιτικής αντίστοιχα συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ από τους Χρ.Πολυζωγόπουλο, Πρόεδρο, τον Αλέκο Καλύβη, αναπληρωτή Πρόεδρο και τον Λευτ. Αυγητίδη, μέλος του Προεδρείου.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τα στελέχη του Προεδρείου το γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει ουσιαστικά σήμερα στην Ελλάδα. Τα προβλήματα δηλαδή της αυξημένης ανεργίας, της ανασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις, τα προβλήματα των εισοδηματικών πιέσεων, της φορολογικής αδικίας, της έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής.

Κάθε μέρα που περνά είναι φανερό ότι μεγαλώνει η κοινωνική ανασφάλεια, η αβεβαιότητα για βασικούς τομείς της ζωής μας. Κανείς δεν θέλει να ζήσει σ� έναν κόσμο όπου η ανεργία μεγαλώνει συνεχώς και η απασχόληση ολοένα και περισσότερο πλήττεται. Όπως κανείς δεν θέλει να ζει σ� έναν κόσμο όπου δεν είναι εξασφαλισμένες οι εγγυήσεις δημοκρατικής προστασίας, βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων.

Μας ενδιαφέρει να υπάρξουν πολιτικές επιλογές που να στηρίζουν την απασχόληση και να περιορίζουν την ανεργία. Και με αυτή την έννοια δίνουμε έμφαση στην πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ΣΥΝ και άλλες πολιτικές, κοινωνικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις για το 35ωρο, ως ένα πλαίσιο στρατηγικών και πολιτικών ρυθμίσεων που μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την ανεργία. Καταθέσαμε και πρόταση νόμου για τους ανέργους μακράς διάρκειας, για την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων.

Οι κυβερνητικές επιλογές δεν μειώνουν την ανεργία, δεν στηρίζουν την απασχόληση. Παραδίδουν την κοινωνία και την εργασία αιχμάλωτες στην αγορά. Καμιά προοδευτική πολιτική δεν εμπιστεύεται στην αγορά την επίλυση των βασικών κοινωνικών προβλημάτων. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορούν να βρουν ούτε κοινωνικό πρόσωπο ούτε προσωπείο. Ακριβώς γιατί είναι μέτρα τα ο ποία ξεκινάνε με τεχνοκρατικές εξισώσεις, βάζοντας την κοινωνία στο περιθώριο και δεν ενδιαφέρονται για κοινωνικές προτεραιότητες, δεν αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν σήμερα την αναγκαία στήριξη που χρειάζεται η κοινωνία μας γα να εξασφαλίσει και συνοχή και αλληλεγγύη και προστασία.

Αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών είναι ένα έντονο και πολύπλευρο κοινωνικό πρόβλημα, που όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πιθανότητα να υπερψηφιστεί η τροπολογία της ΓΣΕΕ για σταδιακή αλλαγή για το 35ωρο από διακομματική πλειοψηφία στη Βουλή, τόνισε:

Σ'αυτά τα ζητήματα η θέση την οποία υποστηρίζει ο ΣΥΝ είναι ότι ο βουλευτής πριν από την κομματική του πειθαρχία έχει την κοινωνική του συνείδηση. Κατά συνέπεια, με κοινωνική συνείδηση και ευαισθησία όλοι οι βουλευτές πρέπει να καταλάβουν ότι εάν συνεχιστούν αυτές οι επιλογές ερήμην της κοινωνίας και σε βάρος της κοινωνίας, ο χαμένος της ιστορίας θα είναι ο ελληνικός λαός, η ελληνική ανάπτυξη, θα είναι η ελληνική Νεολαία. Τα κοινωνικά και ιδεολογικά κριτήρια δεν μπορεί να τα ποδοπατά η κυβερνητική σκοπιμότητα ενός στενού κύκλου εξουσίας.

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος για άλλη μια φορά με την περίσσεια ευαισθησία που διαθέτει για θέματα τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους και τα ελληνικά συνδικάτα πήρε την πρωτοβουλία και ήρθε στα γραφεία της ΓΣΕΕ και συζητήσαμε επί πολλών θεμάτων. Θέματα της ανάπτυξης σε συνδυασμό με της απασχόλησης, θέματα εργασιακά, το 35ωρο, κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών που σήμερα εφαρμόζονται, διεύρυνση του κοινωνικού ελλείμματος που συντελείται στις μέρες μας και κοινωνική ανασφάλεια που κι αυτή μεγεθύνεται.

Υπήρξε σύμπτωση απόψεων. Επίσης γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε ήδη σε κινητοποιήσεις με αφορμή τα εργασιακά, αλλά δεν είναι μόνο τα εργασιακά που έχουν κεντρική στόχευση την αναδιανομή, την μείωση του χρόνου εργασίας για να πάμε στο 35ωρο και να ληφθούν σοβαρά υπόψη ως κοινωνική δύναμη για να μην ανοίξουν οι ορέξεις, για ανατροπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Αυτές οι προσπάθειές μας υποστηρίχθηκαν και κατά την απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και τώρα και στη συνέχεια, σύμφωνα και με αυτά που κουβεντιάσαμε και με τον ΣΥΝ και τα στελέχη του. Θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και φυσικά θα υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ΣΥΝ για την 35ωρη εργασία στη χώρα μας. Είμαστε σε διαρκή επαφή και συνεργασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι να δώσει αυτές τις μάχες που έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα.

To Γραφείο Τύπου