Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/11/2000

Πόρισμα της Ομάδας Αμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Εσωτερικών για φαινόμενα χρηματισμού στη Δημόσια Διοίκηση

Ανακοίνωση τουΓραφείου Τύπου

Δεν είναι κανείς αντίθετος με την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας και χρηματισμού, που βέβαια δεν προέκυψαν ξαφνικά. Η διαφαινόμενη ωστόσο προσπάθεια μετακύλισης των κυβερνητικών ευθυνών συνολικά στο ανθρώπινο δυναμικό κρίνεται αποπροσανατολιστική.

Δεν είναι δυνατόν σοβαρά να υποστηρίζεται ότι το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να πραγματωθεί λόγω της κακοδιοίκησης των δημοσίων υπηρεσιών όταν υπεύθυνοι για την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση, τόσο στα θέματα δομών και λειτουργίας, όσο και σε αυτά του ανθρώπινου δυναμικού είναι η πολιτική εξουσία.

Η κομματικοποίηση, η αναξιοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις, η αδιαφάνεια, η απουσία θεσμών ελέγχου είναι τα φαινόμενα εκείνα που ταλανίζουν επί σειρά ετών τη δημόσια διοίκηση και την καθιστούν αναποτελεσματική στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοδαιμονίας της δημόσιας διοίκησης με μέτρα που θα εξασφαλίζουν το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της.

Σε αυτά τα πλαίσια, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα φαινόμενα χρηματισμού, με προληπτικές κυρίως μορφές, με διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου που θα αποτρέπουν κάθε προσπάθεια διαφθοράς και όχι με εξαγγελίες που αντικειμενικά είναι δύσκολο να έχουν αποτέλεσμα και αποσκοπούν κυρίως στη δημιουργία εντυπώσεων.

To Γραφείο Τύπου