Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/01/2013

Δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Δ. Αβραμόπουλου και Προέδρου Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας. Συναντήθηκα σήμερα με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του προσφάτου ταξιδίου του στη Λατινική Αμερική. Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, συνέδραμε σε διάφορα οργανωτικά ζητήματα αυτής της επίσκεψης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, πόσο δε μάλλον ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι συνάμα και εκπρόσωποι της Ελλάδας στο εξωτερικό, ιδίως όταν έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Ιδιαίτερα δε, στη σημερινή συγκυρία, είναι σημαντικό να επιτύχουμε τον υψηλότερο δυνατό βαθμό συνεννόησης στα εθνικά θέματα, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και η αντιμετώπιση της κρίσης σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα μόνον εσωτερικό. Απαιτεί την οικοδόμηση συμμαχιών και την εγκαθίδρυση διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Γιʼ αυτό και χρειάζεται η κάθε επαφή, η κάθε συνάντηση, να προσθέτει στη συνολική εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. 

Σε αυτό το πνεύμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Τσίπρα για την ενημέρωση σχετικά με τις επαφές του στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Άλλωστε, ο καλός συντονισμός είναι απαραίτητος για να στηρίξουμε τη διεθνή παρουσία και εικόνα της χώρας μας, που είναι καθοριστική προϋπόθεση για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδος στην παγκόσμια σκηνή. Και πάλι τον ευχαριστώ και τον καλωσορίζω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον υπουργό Εξωτερικών για το ταξίδι και τις επίσημες επαφές που είχαμε με αρχηγούς κρατών και την πολιτική ηγεσία σημαντικών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Βεβαίως, τον ευχαρίστησα για τη θεσμική συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών στην ελληνική αποστολή.

Από αυτό το ταξίδι αποκομίσαμε πλούσιες εμπειρίες. Δεν πήγαμε για να αντιγράψουμε μοντέλα, αλλά για να αποκομίσουμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες, κυρίως, όμως, για να διεθνοποιήσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να το μεταφέρουμε σε δυο χώρες που μπορούν να γίνουν σύμμαχες χώρες στην προσπάθεια της πατρίδας μας να βγει από την κρίση αλλά και σύμμαχες χώρες σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Να μεταφέρουμε την εμπειρία μέχρι σήμερα, αλλά και τις δύσκολες ώρες που περνά ο ελληνικός λαός και να ζητήσουμε την αλληλεγγύη τους.

Νομίζω ότι βρήκαμε ευήκοα ώτα. Σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας οι αποστάσεις παίζουν ολοένα και μικρότερο ρόλο. Άρα, η αναζήτηση συμμάχων σε διεθνές επίπεδο είναι κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί και πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική μας πολιτική. Άλλωστε, είμαστε υπέρ μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παρʼ όλα αυτά, έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει σε διακρατικό επίπεδο συνεργασίες και με μια σειρά από χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Δυο απʼ αυτές τις χώρες είναι και η Βραζιλία και η Αργεντινή, χώρες της Ν. Αμερικής. Διερευνήσαμε αυτές τις δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε διακρατικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής.

Ενημέρωσα αναλυτικά τον Υπουργό Εξωτερικών και πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει αυτό το ταξίδι και η αποστολή μας το έναυσμα για να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα στις σχέσεις μας με την Λατινική Αμερική και με τις συγκεκριμένες χώρες. Υπάρχουν δυνατότητες και είμαστε βέβαιοι ότι αυτές τις δυνατότητες μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε.

To Γραφείο Τύπου