Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/01/2013

Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου, βουλευτίνας Βʼ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σχετικά με την αίτηση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ για την υπαγωγή της στο άρθρο 99

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παραδίδει στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο την συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, θυγατρική της ΑΤΕ, η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ που ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 ζητά την υπαγωγή της στον προ-πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 99) βάζοντας σε καθεστώς ομηρίας τους απλήρωτους εργαζόμενους και κτηνοτρόφους. Η υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99 δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων, αντίθετα εξασφαλίζει στην εταιρία μία  ιδιότυπη ασυλία για τα χρέη της προς τους εργαζόμενους, τους κτηνοτρόφους, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως έχει συμβεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις υπαγωγής στον προ-πτωχευτικό, ενώ δίνει στον Όμιλο ΚΟΛΛΙΟΣ τον απαραίτητο χρόνο για να οργανώσει άλλες λύσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ ξεκίνησε την πορεία της την δεκαετία του 1950 και όλο το διάστημα του 20ου αιώνα το όνομα της στην Κεντρική Μακεδονία έγινε συνώνυμο με το γάλα. Στην πορεία της αυτή συνδέθηκε με την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος μέχρι το 2003, όταν με αδιαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποιήθηκε.

Οι εξελίξεις στην ΑΓΝΟ αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα τον ανακατατάξεων στην γαλακτοβιομηχανία που έχουν «στήσει με την πλάτη στον τοίχο» τους κτηνοτρόφους με αποκορύφωμα αυτήν της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ.  Γαλακτοβιομηχανίες, όπως η ΑΓΝΟ και η ΜΕΒΓΑΛ, αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους τους, ενώ οι επίδοξοι αγοραστές της ΔΩΔΩΝΗΣ αρνούνται να ανακοινώσουν τιμή αναφοράς για τους κτηνοτρόφους. Το καρτέλ του γάλακτος στήνει επιδέξια τα πλοκάμια του με στόχο τον μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς, τη συμπίεση των τιμών για τους κτηνοτρόφους και την εκτόξευση των τιμών για τους καταναλωτές, ενώ, ταυτόχρονα, επιβάλλουν αιματηρές περικοπές στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στις γαλακτοβιομηχανίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει τις δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των  επί μήνες απλήρωτων εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους πολίτες που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα απαραίτητα για τη διατροφή τους, σε κοινό αγώνα ενάντια στα καρτέλ των τροφίμων, τις πολιτικές και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

To Γραφείο Τύπου