Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/11/2000

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ

Δηλώσεις τουΠροέδρου του ΣΥΝγια την αποπομπή του Θ.Πάγκαλου από τηνκυβέρνησηκαι για τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε:

Σχετικά με την αποπομπή του Θ.Πάγκαλου από την κυβέρνηση

Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι τα προβλήματα που πια προκαλούν στρεβλώσεις, αναταράξεις και διαταραχές στο κυβερνητικό σύστημα δεν είναι προβλήματα προσώπων. Είναι προβλήματα των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Σήμερα η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που σε όλους τους τομείς δεν έχουν την κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση ούτε της πλειοψηφίας εκείνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όλη αυτή η πολυφωνία και η πολυγλωσσία δείχνει ότι αυτό το κυβερνητικό σύστημα χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές. Θα μπορούσαν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές να προωθηθούν μέσα από το Σύνταγμα και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Δεν θέλει η κυβέρνηση αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλει τις εντός των ορίων του συστήματος συνδιαλλαγές, τις εντός των τειχών της εξουσίας συνδιαλλαγές.. Συνδιαλλαγές εντός της κυβέρνησης, συνδιαλλαγές εντός των διαπλεκομένων δομών εξουσίας, οι οποίες τελικά ανοίγουν ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπα, ανοίγουν μέτωπα με τους θεσμούς, ανοίγουν μέτωπα με την κοινωνία. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει απέναντί της την κοινωνία και προσπαθεί να της επιβάλλει μονομερείς πολιτικές. Εχει απέναντί της τους θεσμούς και επιχειρεί να αμφισβητήσει το ρόλο τους, όπως έγινε με τη Δικαιοσύνη. Εχει απέναντί της η κυβέρνηση το σύνολο πια των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αμφισβητούν την πολιτική της και εν τούτοις επιμένει.

Για τα μέτρα του Υπ.Εργασίας

Εμείς στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής έχουμε πει ότι χρειάζονται επιλογές που θα διευρύνουν την κοινωνική προστασία, που θα εξασφαλίζουν ουσιαστική κοινωνική στήριξη, γιατί σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, όπως διαμορφώνεται από την ανεργία που καλπάζει, από τη φτώχεια που διευρύνεται, από τους αποκλεισμούς που μεγαλώνουν, από την κοινωνική ανασφάλεια που γενικεύεται. Χρειάζεται λοιπόν μια κοινωνική πολιτική διευρυμένης προστασίας και όχι μια πολιτική η οποία αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, μεγαλώνει την ανεργία και εντείνει την κοινωνική ανασφάλεια.

Γι αυτό και πήραμε πρωτοβουλία για το 35ωρο. Γι αυτό και πήραμε πρωτοβουλία για το νόμο που θα εξασφαλίζει προστασία στους ανέργους μακράς διάρκειας. Για νόμο ο οποίος θα μεγαλώνει τα επιδόματα ανεργίας και ως προς το αριθμητικό σκέλος και ως προς το σκέλος της χρονικής διάρκειας. Οι προτάσεις μας αυτές απορρίπτονται μετά πολλών επαίνων. Η κοινωνία όμως τούτη την ώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλο πιέσεις, αδικίες, στερήσεις και αποκλεισμούς, δεν αντέχει να παίζονται στην πλάτη τους παιχνίδια προσωπικών στρατηγικών, κομματικών σκοπιμοτήτων ή επικοινωνιακών εντυπώσεων εντός των τειχών της εξουσίας.

To Γραφείο Τύπου