Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/01/2013

Υπεράνω εταίρων και δανειστών τα συμφέροντα του λαού -- Συνέντευξη Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας στην εφημερίδα "6 ημέρες" και το δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα.

1. Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί για ¨χυδαίο πολιτικό παιχνίδι¨ ενάντια στον κ. Βενιζέλο, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Τί απαντάτε;

     Η προσπάθεια της μνημονιακής κυβέρνησης να περιορίσει την αναζήτηση ευθυνών μόνο στον Γ. Παπακωνσταντίνου υπηρετεί προκλητικές πολιτικές  σκοπιμότητες μη καταλογισμού των ευθυνών όλων - και κυρίως του Ευάγγελου Βενιζέλου - όσοι απέκρυψαν επί 2,5 ολόκληρα χρόνια και δεν αξιοποίησαν σε όφελος των φορολογικών εσόδων του δημοσίου τη «λίστα Λαγκάρντ».

Οι ηγεσίες των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό ότι δήθεν προωθούν διαδικασίες «κάθαρσης» με κύριο στόχο, όμως, να διατηρήσουν  την συγκυβέρνησή τους και τα μνημόνια που αυτή εφαρμόζει, η οποία θα κατέρρεε, εάν η πρότασή τους για αναζήτηση ευθυνών άγγιζε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επίσης η μνημονιακή συγκυβέρνηση περιορίζοντας όλη την υπόθεση στην ποινική δίωξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, προσπαθεί να αποφύγει την πολιτική αντιπαράθεση για το μεγάλο θέμα, που ανακινεί η «λίστα Λαγκάρντ» και αφορά τα ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά της οικονομικής ολιγαρχίας, που προήλθαν από την καταλήστευση του λαού και έχουν βρει «ασφαλές» καταφύγιο στο εξωτερικό, αλλά και την ανοχή από τις δικομματικές και μνημονιακές κυβερνήσεις στην προκλητική φοροδιαφυγή τους. 

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα αποβλέπουν να αποκαθάρουν το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο αλλά να το ανατρέψουν.

2. Εσείς πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε, σε περίπτωση που κληθείτε να κυβερνήσετε, τη φοροδιαφυγή, με δεδομένη τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου και των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του;

     Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση να φορολογήσει τα οικονομικά συμφέροντα, που οι δικομματικές ή μνημονιακές κυβερνήσεις ανέχονταν την συστηματική φοροδιαφυγή τους για ταξικούς, κυρίως, αλλά και για πελατειακούς λόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή με τη σύσταση περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όλων των φορολουμένων με ποινή δήμευσης του τμήματος περιουσίας που δεν θα δηλωθεί, ώστε όλοι/ες να φορολογούνται με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους. Επίσης με την κατάργηση όλων των ειδικών και ευνοϊκών για πλούσια στρώματα φορολογικών καθεστώτων, πχ των εφοπλιστών, και με την ανασυγκρότηση, ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοσίων φορολογικών ελεγκτικών μηχανισμών. Τέλος με την θέσπιση ενός νέου, κοινωνικά δίκαιου, διαφανούς και απλού φορολογικού συστήματος, που θα ελαφρύνει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και θα επιβαρύνει περισσότερο τα πλούσια στρώματα και τον πλούτο.

3. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ. Πολλοί όμως αναρωτιούνται αν οι εταίροι μας απαιτήσουν την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, ποιες επιλογές υπάρχουν για ένα Κυβερνητικό κόμμα που έχει κάνει σημαία του την κατάργηση των μνημονιακών επιλογών;   

    Στην περίπτωση, που οι πιέσεις στην αριστερή κυβέρνηση από το εγχώριο και ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και από τους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας πάρουν τη μορφή ανοικτού πολέμου και την θέσουν μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα σε σχέση με το δημόσιο χρέος ή το νόμισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως κριτήριο όχι τον εγκλωβισμό της σε αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα αλλά την προώθηση του προγράμματός της και την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω  τα ποσοστά του ή πρέπει να ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμη περισσότερο;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ πρέπει να αποφύγει, στο όνομα της προσέγγισης της κυβερνητικής εξουσίας, οποιασδήποτε μορφής αναδίπλωση από το πρόγραμμά του. Αντίθετα χρειάζεται να προχωρήσει σʼ ένα δεύτερο κύμα ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής ριζοσπαστικοποίησής του, ώστε να μπορέσει να προωθήσει την εναλλακτική πρότασή του.

Στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων για να μην εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα του 3ου μνημονίου, να πέσει η μνημονιακή κυβέρνηση και να αναδειχθεί με τους αγώνες και την ψήφο του λαού μια κυβέρνηση αριστερής και όχι αριστεροδεξιάς ή κεντροαριστερής συνεργασίας.

Μία αριστερή κυβέρνηση για να ανταπεξέλθει στις πιέσεις ή και στον ανοικτό οικονομικό και πολιτικό πόλεμο του κατεστημένου και των αγορών πρέπει να επιμείνει στους προγραμματικούς στόχους της για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, και προώθηση του σχεδίου της για παραγωγική αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Εάν η αριστερή κυβέρνηση υποχωρήσει και ενσωματωθεί στο υπάρχον σύστημα θα αποτύχει, θα καταρρεύσει.

5. Τελικά γιατί δεν βρέθηκαν ακόμη όσοι σας επιτέθηκαν πρόσφατα στο ΟΑΚΑ;

    Έχω κάνει όσα έπρεπε και μπορούσα για να βοηθήσω τη δικαιοσύνη να εντοπίσει και να τιμωρήσει αυτά τα φασιστοειδή. Κρατώ στα θετικά της υπόθεσης την πάνδημη καταδίκη τους από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και από το μεγαλύτερο σύνδεσμο φιλάθλων της ΑΕΚ, την ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ.

Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές εκτός των άλλων γέννησαν και πολιτικά τέρατα, όπως ή άνοδος του νεοφασισμού στη χώρα μας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ηθική, πολιτική και ιδεολογική απαξίωση, με καλλιέργεια στη νέα γενιά της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού, με μαζικές κινητοποιήσεις καταδίκης φασιστικών πρακτικών στους χώρους που εκδηλώνονται και με ενίσχυση από το λαϊκό κίνημα των δράσεων αλληλεγγύης στα θύματα των μνημονιακών πολιτικών.