Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/01/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στον ALPHA 9.89

-        Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για προανακριτική επιτροπή στην οποία εμπλέκει και τον κ. Βενιζέλο, βλέπουμε ότι τα «αίματα έχουν ανάψει».

Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση αρκετά υγιής, να «ανάβουν τα αίματα» όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προσπάθειες να κουκουλωθούν πράξεις οι οποίες πραγματικά σχετίζονται με μια γενικευμένη  πρακτική απέναντι σε διάφορους ημέτερους επί δεκαετίες , που τους προστάτευαν και μέσα από  μια διάχυτη ανομία και ένα καθεστώς  εκτεταμένη φοροδιαφυγής . Τελικώς αυτοί που συνεισέφεραν στα έσοδα του κράτους ήταν ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και όσοι φορολογούμενοι ήταν ευσυνείδητοι. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που να υπάρχουν τόσοι πολλοί μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό οι οποίοι δεν ελέγχονται.

-        Θα ζητήσετε τη σύσταση επιτροπής για προανακριτική εξέταση και για τον κ. Παπακωνσταντίνου και για τον κ. Βενιζέλο, ενώ θα γίνονται αναφορές για σαφείς πολιτικές ευθύνες στον κ. Παπανδρέου και ενδεχομένως θα φωτογραφίζετε και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα;

Έχει γίνει απόλυτα σαφές ότι αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει, έχουμε πέρα από τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδειχθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μια διαδικασία προκαταρκτική και δεν είναι δικαστήριο. Το δικαστήριο θα προκύψει μετά από αυτή τη διαδικασία. Έχουν, λοιπόν, προκύψει και ποινικές ευθύνες τόσο για τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και για τον κ. Βενιζέλο.

Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες ποιος αμφισβητεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν ξέρει τι κάνει ο πρώτος στην τάξη υπουργός του;  Αυτό δεν είναι μια τεράστια πολιτική ευθύνη; Ποιος αμφισβητεί ότι όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου δεν πέρασε και από τη δική του υπηρεσία αυτή η περιβόητη λίστα; Ποιος αμφισβητεί ότι ο κ. Σαμαράς όταν ανέλαβε την κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές και με τον κ. Στουρνάρα δεν ήξερε ότι βοά ο τόπος γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και έκανε τα πάντα για να την αποσιωπήσει και μόνο όταν ξαναβγήκε η κ. Λαγκάρντ και είπε ότι σας έχουμε στείλει μια λίστα, τι κάνετε; Μόνο όταν βγήκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έθεταν ερωτήσεις εντός του κοινοβουλίου, αναγκάστηκε να συρθεί και να ζητήσει το δεύτερο αντίγραφο, το λεγόμενο γνήσιο αντίγραφο. Αυτά δεν συνιστούν μεγάλες πολιτικές ευθύνες;

Θα δούμε πως θα πάει αυτή η υπόθεση και βεβαίως αν προκύπτουν στοιχεία και για άλλους όσον αφορά στις ποινικές ευθύνες οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε στο μέτρο και τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο κόσμος θέλει να μάθει και θέλει να αποδοθούν οι ευθύνες.

-        Εσείς πως βλέπετε το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός, κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει να μιλά για σκευωρία. Δηλ. έχουμε κάποιες δηλώσεις που φαίνεται ότι έκανε σε συνεργάτες του σύμφωνα με τις οποίες γνωρίζει την ταυτότητα του προσώπου που αφαίρεσε τα ονόματα από την πρωτότυπη λίστα, φαίνεται να φωτογραφίζει κάποιους άλλους, τον κ. Διώτη και τον κ. Βενιζέλο και πιθανολογούν και άλλους, φαίνεται ότι η  διερεύνηση της λίστας σταμάτησε όταν αυτός απομακρύνθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και λέει μάλιστα ότι δεν θα γίνει η Ιφιγένεια κανενός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει παρά να αποδείξει τα όσα λέει και αν λοιπόν καταφέρει και αποδείξει ότι αυτός δεν έχει σχέση με αυτά και έχει μόνο πολιτικές ευθύνες, διότι φαντάζομαι ότι δεν πιστεύει κανείς ότι δεν έχει πολιτικές ευθύνες, τότε να «βγει λάδι» και να μιλήσει. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, μη μου πείτε ότι  επί χρόνια, μήνες υπήρχαν κάποιοι που δεν έπρεπε να ελεγχθούν και ήταν στη λίστα. Αυτό δεν είναι μέγα σκάνδαλο; Δεν είναι πρόκληση για την κοινωνία τη στιγμή που ο καθένας έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του; Μπαίνουμε στο 2013 και τα χαράτσια, οι έκτακτες εισφορές, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών έχουν κυριολεκτικά πνίξει κάθε νοικοκυριό.

-        Είχατε και μια καυστική ανακοίνωση που απευθυνόταν προς τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και αναφέρεστε και στη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε κρυφά στην ιδιωτική του πρόσβαση την εν λόγω λίστα κατά τη διάρκεια δυο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται αν στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται μεταξύ πολλών άλλων και ο βασικός μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού και έγινε αρκετός λόγος για το νέο τραπεζικό δάνειο, ύψους 98 εκ. ευρώ που σύναψε η Τηλέτυπος.

Σε αυτή τη χώρα ανθεί το είδος της διαπλοκής ανάμεσα σε μεγαλοεπιχειρηματίες, ισχυρά οικονομικά κέντρα, τις τράπεζες και μέρος της πολιτικής ηγεσίας. Ήταν μια καθεστωτική αντίληψη και δομή η διαπλοκή ανάμεσα σε αυτά τα κέντρα. Δεν μπορώ λοιπόν αυτή τη στιγμή να δέχομαι ότι από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό γίνεται μια προσπάθεια υπηρέτησης της προσπάθειας πληροφόρησης του κόσμου με ένα τρόπο, όπως ορίζεται από τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ, ταυτόχρονα, ο μεγάλος μέτοχος αυτού του σταθμού, ο κ. Μπόμπολας είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Την ίδια στιγμή που άλλες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και μιλάμε για υγιείς επιχειρήσεις, ενώ το MEGA που βρίσκεται σε μια δεινή οικονομική κατάσταση και χρωστάει εκατομμύρια παίρνει 98 εκατ δάνειο.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα σχόλια που ακούγονται από αυτό το σταθμό γύρω από το θέμα της λίστας Λαγκάρντ προφανώς εξυπηρετούν αυτούς οι οποίοι είναι πίσω από αυτούς τους σταθμούς, δηλ τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Αυτό, βέβαια, ανοίγει  μια άλλη κουβέντα για το ποιοι πρέπει να κατέχουν σταθμούς, πως πρέπει αυτοί οι σταθμοί να κατοχυρώνουν την αυτονομία τους έναντι πολιτικών και οικονομικών κέντρων. Ήρθε η ώρα κάποια θέματα να συζητηθούν σε βάθος και είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και τις δυνάμεις της διαπλοκής.

-        Πάντως ο τηλεοπτικός σταθμός είπε ότι το δάνειο που τελικά έλαβε είναι 10 εκατ.

Η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναφέρει τα 98 εκατ και αν θέλουν να διαψεύσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

To Γραφείο Τύπου