Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/11/2000

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Νίκος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος ΣΥΝ:

"H κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ βάζουν σε προτεραιότητα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τη δημόσια διοίκηση και τους εργαζόμενους στο δημόσια. Οι διαρκείς εισοδηματικές πιέσεις, η έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης, η ανασφάλεια για τις τροποποιήσεις που έχουν ετοιμαστεί στο ασφαλιστικό και η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων δημιουργούν σήμερα μια εκτεταμένη κοινωνική δυσφορία. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι γενικότερα πλήρωσαν το κόστος μονόπλευρα και άδικα για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ. Σήμερα καλούνται να εξακολουθήσουν να πληρώνουν άδικα και μονόπλευρα για να διατηρηθεί η ίδια κυβερνητική πολιτική. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη δημόσια διοίκηση είναι ένα από τα κριτήρια που δείχνουν την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική. Η ανάπτυξη, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η προστασία του πολίτη αλλά και του υπαλλήλου από τις αυθαιρεσίες του κράτους και της διοίκησης δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Η δημόσια διοίκηση και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο αντιμετωπίζονται ως παρίες, ως οι φτωχοί συγγενείς. Καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν χειρίζεται έτσι την δημόσια διοίκηση. Και σήμερα εκείνο που χρειάζεται είναι σε πρώτη προτεραιότητα να προωθηθούνε οι δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και μια φορολογική πολιτική η οποία θα εξασφαλίζει την στήριξη των εργαζομένων στο δημόσιο έτσι ώστε να μην απαξιώνονται συνεχώς και η λειτουργική τους οντότητα αλλά και η προσωπική και κοινωνική τους υπόσταση. Προβλήματα λοιπόν που απασχολούν σήμερα το δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους στο δημόσιο δείχνουν μια άλλη όψη του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που υπάρχει στην Ελλάδα του 2000. Και αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα δεν μπορεί να το κρύψει κανείς πλασματικός προϋπολογισμός, καμία επικοινωνιακή εκστρατεία και καμιά επίδειξη πυγμής, προκειμένου να προωθηθούνε φιλελεύθερες πολιτικές που δεν έχουν καμία κοινωνική ευαισθησία και κανένα κοινωνικό πρόσωπο. Η πολιτικές που δεν έχουν κοινωνικό πρόσωπο δεν θα το βρουν για να το αγοράσουν αυτό το κοινωνικό πρόσωπο στην αγορά. Η αγορά δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα θεσμικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που απασχολούν τις σύγχρονες δημοκρατίες. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση για να μην επικαλείται σοσιαλίζουσες απόψεις προκειμένου να περιτυλίξει φιλελεύθερες πολιτικές".

Σπύρος Παπασπύρου, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ :

"Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ υπήρξε μια σύμπτωση απόψεων στα κύρια σημεία που αφορούν στη δημόσια διοίκηση και την ανάγκη για αναδιοργάνωσή της με έναν δημοκρατικό και κοινωνικό τρόπο και προσανατολισμό για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον έλληνα πολίτη. Μία σύμπτωση, η οποία στηρίζεται πάνω σε μία κοινή διαπίστωση ότι αυτές οι αλλαγές δε μπορεί παρά να προχωρήσουν. Με αξιοποίηση και κινητοποίηση στο ανθρώπινο δυναμικό με άλλη πολιτική αμοιβών και άλλη πολιτική εξέλιξης, με άλλο μοντέλο καριέρας των δημοσίων υπαλλήλων με αξιοκρατικές προϋποθέσεις και συστήματα στη λειτουργία τους μέσα στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.
Είναι κοινές οι διαπιστώσεις μας σε ότι αφορά τη σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης απέναντι στους εργαζόμενους μπροστά στο μεγάλο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, θέμα το οποίο άνοιξε και διαφαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες ότι στοχεύει στο να μειώσει τις συντάξεις μέσα από το νέο υπολογισμό αλλά και να ανοίξει και αλλαγές του συστήματος στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μία κοινή αγωνία για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή του 35ωρου που σηματοδοτεί μια άλλη πολιτική στην εργασία και θα έλεγα μια άλλη πολιτική γενικότερα στην οικονομία και στην αντιμετώπιση των εργαζομένων.
Αλλά και μία αγωνία για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν τα ζητήματα διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης καθώς και τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης που αφορούν και ευρύτερα το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση με την έννοια των πολιτικών δικαιωμάτων, της κατοχύρωσης των ελευθεριών τους, έτσι ώστε να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας σε μία σταθερή σχέση διαλόγου και συνεργασίας τόσο εν� όψη του κρατικού προϋπολογισμού όπου υπάρχουν τα ζητήματα των κοινωνικών δαπανών αλλά και το επόμενο διάστημα γιατί ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οι κοινές δράσεις είναι απαραίτητες για να ενισχύσουμε και την κοινωνική δράση αλλά και στην πράξη να αποδεικνύουμε την πολιτική και την κοινωνική μας ευθύνη ως συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε να την διαχωρίσουμε ούτε να παραιτηθούμε μπροστά στην επέλαση των μηχανισμών της αγοράς και των πολιτιστικών πολιτικών προτύπων που αυτά εισάγουν".

To Γραφείο Τύπου