Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/01/2013

Κοινή ανακοίνωση βουλευτών Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Ένα βήμα μπρος-τρία πίσω, με το πρόγραμμα Μείωσης της Νιτρορύπανσης

Βόμβα στα θεμέλια το πλέον ίσως πετυχημένου γεωργοπεριβαλοντικού προγράμματος, αυτού του Μέτρου 214, Δράση 2.1. «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» βάζει για αδιευκρίνιστους λόγους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πετώντας εκτός πάνω από τα 2/3 των υποψηφίων δικαιούχων παραγωγών (απόρριψη 1569 από 2376 υποψηφίους) και βάζοντας προσκόμματα στην εφαρμογή του.

Με αφορμή και την επιστολή του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας (αρ.πρωτ. 261/20-12-2012), οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία εγκαλούν το Υπουργείο για τους έως σήμερα χειρισμούς του στο θέμα της διετούς παράτασης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης, ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που έχουν σωρευτεί και απειλούν την ίδια την υλοποίησή του.

«Μετά την χαρακτηριστική αργοπορία του ΥΠΑΑΤ, κατά 2 έτη, στην προκήρυξη του νέου προγράμματος απονιτροποίησης, φτάσαμε ένα έτος πριν τη λήξη της περιόδου δέσμευσης (31.12.2013) και η υλοποίησή του παραμένει επί της ουσίας παγωμένη. Οι αιτίες παραμένουν αδιευκρίνιστες, καθώς όλες οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που ακολούθησαν την ΚΥΑ προκήρυξης αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος, όχι μόνο για το ν. Λάρισας ή τη Θεσσαλία, αλλά για όλες τις περιοχές που ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένες από τα νιτρικά λόγω της εντατικής καλλιέργειας και της υπέρμετρης χρήσης αζωτούχων σκευασμάτων, θόλωναν το τοπίο και καθιστούσαν την έναρξη της εφαρμογής του αδύνατη.

Η ίδια η ΚΥΑ που θέτει τους όρους υλοποίησης του προγράμματος και τις υποχρεώσεις των υποψήφιων προς ένταξη παραγωγών έχει σοβαρές ατέλειες και όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γεωπόνοι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να έχει αφενός αρνητική στάση κι αφετέρου παντελή άγνοια της καλλιεργητικής πραγματικότητας. Ευθύνες βεβαίως φέρουν και η ΠΑΣΕΓΕΣ και η τοπική ΕΑΣ, οι οποίες αναλαμβάνοντας την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, δεν προχώρησαν σε ταυτοποίηση των χαρτών και δεν έδωσαν σε κάθε παραγωγό αντίγραφο του χάρτη των αγροτεμαχίων του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να “χαθούν” χωράφια που ήταν ενταγμένα κατά τα προηγούμενα έτη υλοποίησης του προγράμματος. Οι δικαιούχοι σήμερα προσπαθούν να βρουν αντίτυπα στην υπό εκκαθάριση, κλειστή πλέον, ΕΑΣ Λάρισας. Παράλληλα, πολλοί παραγωγοί που ήταν εντεταγμένοι στις προηγούμενες περιόδους του προγράμματος, θα κληθούν να επιστρέψουν υπέρογκα χρηματικά ποσά, λόγω των αστοχιών της τρέχουσας ΚΥΑ.

Εάν δε δοθούν άμεσα λύσεις, μέσω του επανασχεδιασμού του προγράμματος, πέραν του ότι θα χαθούν πιστώσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ζεστού κοινοτικού χρήματος, θα εκμηδενιστούν τα όποια οφέλη είχαν προκύψει από την έναρξη εφαρμογής του και θα συζητάμε ξανά για την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδοτήσεων στην περιοχή μας.

Μολονότι το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της προστασίας των νερών από τα νιτρικά καθώς και την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων λόγω της αμειψισποράς και της αγρανάπαυσης, την απορρόφηση κοινοτικών πόρων και γενικότερα στην αειφορία της γεωργίας -με ταυτόχρονη αλλαγή καλλιεργητικών μεθόδων προς μία φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση-, εάν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα από το αρμόδιο Υπουργείο, είναι καταδικασμένο να τερματιστεί».

To Γραφείο Τύπου