Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/01/2013

Μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους στη «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» -- Επίκαιρη Ερώτηση του Χρ. Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Τα τελευταία δέκα χρόνια το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού έχει απορροφήσει μια σειρά από επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενες από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους με σκοπό των εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών του υποδομών. Οι προαναφερθείσες επενδύσεις σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση και  τη μορφολογία του βουνού, το έχουν εντάξει μεταξύ των τριών θελκτικότερων στη χώρα.

Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές της ηγεσίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό  καθεστώς και τη διοίκησή του, το μετέτρεψαν από μια εν δυνάμει εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση  σε μια  επιχείρηση υπό κατάρρευση. Συγκεκριμένα, η μη επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος επιτρέπει σε διάφορους ιδιώτες να αναπτύσσουν κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο, χωρίς ωστόσο να  καταβάλλουν το αντίστοιχο  τίμημα στην εταιρεία «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ». Την ίδια στιγμή, η «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» οφείλει μεγάλα ποσά στο ΙΚΑ και την εφορία, αλλά και σε είκοσι τρεις εργαζομένους, στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα από το 2008!

Η περίπτωση ενός εξ αυτών είναι χαρακτηριστική. Η εργοδότρια εταιρία «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» οφείλει σε έναν από τους εργαζόμενους περίπου 66.000 ευρώ για δεδουλευμένες απαιτήσεις τον οποίο απασχολεί από την 01-01-2004 ως διευθυντή. Από το Σεπτέμβριο του 2009 η εργοδότρια έχει σταματήσει να του καταβάλλει μισθούς και επιδόματα. Δυστυχώς το ανωτέρω παράδειγμα δεν αποτελεί ιδιάζουσα εξαίρεση αλλά τον κανόνα για τους εργαζόμενους στην εταιρεία, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, καθώς αναγκάζονται προκειμένου να καταφεύγουν σε δανειοδοτήσεις τραπεζών.

Κατόπιν τον ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε και από ποιους πόρους θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εταιρία;

Πώς είναι δυνατόν δημόσιος φορέας να οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές τριών ετών στους εργαζόμενούς του;

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης