Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/11/2000

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό προτείνουν τα κόμματα του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό ζητούν τα κόμματα του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, με την κοινή τους "Εκκληση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή" που ενέκρινε ομόφωνα η προχθεσινή 19η Σύνοδος του Φόρουμ στη Ρώμη, ύστερα από πρόταση του ΣΥΝ. Στη Σύνοδο συμμετείχαν 18 αντιπροσωπείες που αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την κοινή τους Εκκληση με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας του ΟΗΕ για αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό (29 Νοεμβρίου).

Το πλήρες κείμενο της Εκκλησης είναι το ακόλουθο:

"Το κλιμακούμενο νέο κύμα βίας στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, που έχει κοστίσει τη ζωή πολλών αθώων ανθρώπων, απειλεί να οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ - Παλαιστινίων με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την διεθνή ασφάλεια.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον Παλαιστινιακό λαό καθώς και με τις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ και καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές πράξεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

Η νέα κρίση στην ειρηνευτική διαδικασία δείχνει για μια ακόμη φορά ότι προϋπόθεση για μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή είναι η πλήρης αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης δικού τους κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό θα εξυπηρετήσει και την ασφάλεια του Ισραήλ, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί.

Καλούμε τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και τις κυβερνήσεις των χωρών μας να συμβάλλουν στην ειρήνευση της περιοχής και να υποστηρίξουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 242 για την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα Αραβικά εδάφη.

Την κρίσιμη αυτή ώρα για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή και με δεδομένη την αποτυχία των ΗΠΑ να ενεργήσουν ως αμερόληπτος διαμεσολαβητής, κάνουμε έκκληση για μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Τέλος, καλούμε την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να κινητοποιηθεί με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο για την υποστήριξη μιάς δίκαιης και σταθερής ειρήνης στην Μέση Ανατολή, υπόθεση που συνδέεται αδιάρρηκτα με την ασφάλεια της Ευρώπης."

Στη Σύνοδο του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς που ενέκρινε την παρακάτω έκκληση, συμμετείχαν τα κόμματα:
Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Γαλλικό Κομμουνιστικο Κόμμα, Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Εσθονίας, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, Κίνημα Πολιτών Γαλλίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία Δανίας, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Δανίας, Πορτογαλλικό ΚΚ, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου Ελλάδας. Επίσης συμμετείχε και συνυπόγραψε την Εκκληση ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μπερτραντ Ράσσελ για την Ειρήνη Κέν Κόουτς.

To Γραφείο Τύπου