Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/01/2013

Προβλήματα του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θάσου -- Ερώτηση Χρ.Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς Υπουργείο Υγείας

Η Θάσος, ένα νησί με μόνιμο πληθυσμό 14.000 κατοίκους, που αυξάνονται και ξεπερνούν τους 60.000 το καλοκαίρι, εξυπηρετείται από ένα Κέντρο Υγείας, που βρίσκεται στον Πρίνο και ανήκει οργανικά στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καβάλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου υπάρχει απαγόρευση του απόπλου των πλοίων λόγω θαλασσοταραχής άρα και έλλειψη επικοινωνίας με τη στεριά, για 60 μέρες κάθε χρόνο, κατά μέσον όρο. Οι απαγορεύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τρεις συνεχόμενες μέρες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα δρομολόγια σταματούν στις 6 μ.μ. το χειμώνα και στις 10 μ.μ. το καλοκαίρι, μέχρι την άλλη μέρα στις 6 το πρωί., αναγκάζει αρκετές φορές τους γιατρούς να κρατούν ασθενείς στους θαλάμους βραχείας νοσηλείας και εκ των πραγμάτων να παρέχουν και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Για την ιδιαιτερότητά του αυτή, το ΚΥΠ χαρακτηρίστηκε ως άγονο και προβληματικό Αʼ κατηγορίας, με βάση το προεδρικό διάταγμα 131/1987  και οι υπάρχουσες ειδικές συνθήκες και έκτακτες ανάγκες υποτίθεται ότι επιβάλουν να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυσή του. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτός δεν φαίνεται να βοήθησε να ξεπεραστούν τα διαχρονικά προβλήματα και οι ελλείψεις του ΚΥΠ.

Αν και υπάρχουν δύο ασθενοφόρα η παλαιότητα και η άσχημη κατάσταση τους δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Ενδεικτικά,  ακόμα και η σκεπή των ασθενοφόρων δεν είναι στεγανή και βάζει νερό όταν βρέχει. Οι μηχανολογικές βλάβες είναι συνεχείς και έλλειψη θέρμανσης το χειμώνα ή κλιματισμού το καλοκαίρι  έχουν ως επακόλουθο συνεχείς διαμαρτυρίες των ασθενών και των οικείων τους, οι οποίες φυσικά είναι απόλυτα δικαιολογημένες.     H μοναδική λύση του προβλήματος είναι η προμήθεια των 2 (δύο) ασθενοφόρων 4χ4,  αξίας 140.000 ευρώ, από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ των οποίων η χρηματοδότησή είναι εγκεκριμένη από τις 26.10.2012 (Υ3ΓΠ.οικ.132842/26.10.2012 απόφαση Υπουργού). Δυστυχώς όμως, επί δύο χρόνια, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προκήρυξης της προμήθειας.

Επίσης,    η έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα του ΚΥΠ. Δυστυχώς, στις περισσότερες βάρδιες εργάζεται μόνο ένας οδηγός (και μάλιστα χωρίς δεύτερο άτομο, θυρωρό ή τραυματιοφορέα), με ό,τι κινδύνους και προβλήματα συνεπάγεται αυτό. Από το 2003 είναι κενή μία θέση πληρωμάτων ασθενοφόρων ΔΕ, λόγω συνταξιοδότησης.

Είναι γνωστό ότι ένα από τα κύρια προβλήματα των Κέντρων Υγείας πανελλαδικά είναι οι αποσπάσεις-μεταθέσεις-μετακινήσεις, τόσο ιατρικού, όσο και λοιπού προσωπικού προς το Κέντρο. Το πρόβλημα αυτό μεγιστοποιείται στην περίπτωση του ΚΥΠ εφόσον παρέχει υπηρεσίες υγείας σε μία δυσπρόσιτη νησιωτική περιοχή.

    Ενώ λοιπόν, η πλήρωση της κάθε θέσης γινόταν, πριν την εφαρμογή των μνημονίων, μετά από πολλές αιτήσεις της διεύθυνσης και μέσω της αντικειμενικής μεν, αλλά ιδιαίτερα χρονοβόρας διαδικασίας του ΑΣΕΠ, τις περισσότερες φορές, από την επόμενη μέρα του διορισμού των υπαλλήλων, ξεκινούσαν οι αιτήσεις μετάθεσης ως και οι αποποιήσεις διορισμών. Το γεγονός αυτό τείνει να παγιώσει μία κατάσταση μόνιμης υποστελέχωσης του ΚΥΠ Θάσου, η οποία θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην λειτουργία του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΚΥΠ Θάσου και ειδικότερα για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της υποστελέχωσης του;

Β. Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας των 2 (δύο) ασθενοφόρων 4χ4,  αξίας 140.000 ευρώ, των οποίων η χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι εγκεκριμένη από τις 26.10.2012 (Υ3ΓΠ.οικ.132842/26.10.2012 απόφαση Υπουργού).

Ο  ερωτών Βουλευτής

Καραγιαννίδης Χρήστος