Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/11/2000

Το Σχέδιο Νόμου για την περιφερειακή συγκρότηση των υπηρεσιών υγείας

Το Σχέδιο Νόμου για την περιφερειακή συγκρότηση των υπηρεσιών υγείας που έδωσε στην δημοσιότητα ο Υπουργός κ. Παπαδόπουλος σήμερα σε συνέντευξη τύπου, αποτελεί αποσπάσματα των εξαγγελιών που είχε κάνει το καλοκαίρι με τίτλο "Υγεία στον πολίτη", χωρίς να παίρνει υπόψη του τις αντιρρήσεις και προτάσεις κομμάτων και φορέων που διατυπώθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Εμμένει στο ιατροκοεντρικό του συστήματος, αναγορεύει τους γιατρούς άρχοντες του παιχνιδιού στα ΠΕΣΥ και στα Νοσοκομεία.

Διαπνέεται από άκρατο αυταρχισμό, έρχεται σε αντίθεση με σοβαρές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, επαναλαμβάνει άρθρα του Νόμου 2519/97 για μεταφορά κλινικών και προσωπικού.

Τα τεχνολογικά επαγγέλματα υγείας έχουν μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα και δεν εκπροσωπούνται σε κανένα συμβούλιο, παρά την αναφορά στις νέες τεχνολογίες και την αξιοποίησή τους (εργαστήρια, αξονικοί - μαγνητικοί τομογράφοι).

Οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συμμετοχικότητα αποτελούν παρελθόν για την λειτουργία των νοσοκομείων με απόλυτο κυρίαρχο τον Manager.

Ύστερα από ένα 6μηνο εξαγγελιών για συνολικές αλλαγές στον χρόνια πάσχοντα τομέα της υγείας, με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού όπως και με το σχέδιο νόμου που έρχεται, προσδιορίζεται πλέον η πολιτική της κυβέρνησης.

Πολιτική που οδηγεί μαθηματικά σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας με αντίστοιχη γιγάντωση του μεγάλου ιατρο-ασφαλιστικού, χρηματιστηριακού, ιδιωτικού τομέα υγείας. Πολιτική που εισάγει τη λογική της αγοράς και εγκαταλείπει τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και συμμετοχής.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας με σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες, που δεν θα προσβάλουν τους εργαζόμενους σε αυτές, ούτε και τους πολίτες που προσέρχονται.

Τμήμα Υγείας