Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/01/2013

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για το ζήτημα της θέρμανσης


«Μέσα σε ένα καταιγιστικό τοπίο πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, τη στιγμή που η αναξιοπιστία της συγκυβέρνησης διογκώνεται από την προσπάθεια συγκάλυψης των τεράστιων πολιτικών και ποινικών ευθυνών που απορρέουν από τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ και την εξόφθαλμη πλέον αποκάλυψη, ότι η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος αυτής της χώρας με την οικονομική ελίτ, αποτελεί καθεστωτική δομή του κράτους, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας προβαίνει σε ακόμη μία εμπρηστική δήλωση που δείχνει την αντίληψη των 3 κυβερνητικών εταίρων για την κοινωνία που πρέπει υποτίθεται να υπηρετήσουν.

Παρά την δραματική κατάσταση, για την υγεία των πολιτών κατά πρώτον, αλλά και για τα δημόσια έσοδα σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για τη χώρα, που έχει επιφέρει ο μνημονιακός νόμος για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, ο κ. Στουρνάρας έβαλε τέλος χθες στις όποιες ελπίδες εκλογίκευσης (μείωσης) του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θριαμβεύει με πανηγυρικό τρόπο το δόγμα:" ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ". Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο "ΒΗΜΑ FM": "Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή για ελάφρυνση στη φορολογία κεφαλαίου...".

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν καταφύγει στη χρήση τζακιού ή ξυλόσομπας για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, δεν το έκαναν για λόγους ελλιπούς ενημέρωσης ή ευαισθησίας όσον αφορά τις βλαβερές συνέπειες της συγκεκριμένης χρήσης, ούτε επειδή ξαφνικά έγιναν "ρομαντικοί". Το πράττουν πολύ απλά γιατί δεν έχουν πλέον τη στοιχειώδη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υψηλότατες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης, αλλά και εξαιτίας των τραγικών περικοπών που έχουν δεχτεί τα εισοδήματά τους.

Η εκτεταμένη χρήση καυσόξυλου αλλά και άλλων πηγών εναλλακτικής θέρμανσης, προκαλούν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών και πνίγουν τα μεγάλα αστικά κέντρα στην αιθαλομίχλη δημιουργώντας, πρόσθετο, οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Μετά την ανακοίνωση - προειδοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τις σοβαρές βλαπτικές συνέπειες που υπάρχουν για την υγεία των πολιτών λόγω της χρήσης καυσόξυλου, η Ένωση Πυροσβεστικού Σώματος με επιστολή προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου, εξαιτίας των θυμάτων που πλέον θρηνούμε λόγω οικιακών πυρκαγιών από χρήση εναλλακτικών μέσων θέρμανσης.

Όσο βαθαίνει η κρίση αυξάνονται οι θανατηφόρες πυρκαγιές σε σπίτια με θύματα δεκάδες ηλικιωμένους, αφού ουσιαστικά οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, έχουν αντικαταστήσει την κεντρική θέρμανση.

Από τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας προκύπτει ότι 64 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, 26 άνδρες και 38 γυναίκες στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους άνω των 75 ετών. Οι περισσότερες πυρκαγιές σημειώθηκαν από τζάκια (21 περιπτώσεις) και ακολουθούν οι ηλεκτρικές θερμάστρες (16 περιπτώσεις), ξυλόσομπες (10 περιπτώσεις), σόμπες πετρελαίου (7 περιπτώσεις), σόμπες υγραερίου (3 περιπτώσεις) και πυρά θέρμανσης (3 περιπτώσεις).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επιμένει ότι είναι επιτακτικό χρέος των συναρμόδιων Υπουργείων, να πάρουν πίσω την απόφασή τους για αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και να το διαθέσουν σε τιμές που οι πολίτες να μπορούν προμηθευτούν. Όσο συνεχίζεται η παρανοϊκή και εγκληματική αυτή λογική, τόσο οι ελληνικές πόλεις θα βυθίζονται στην αιθαλομίχλη, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον».

 

To Γραφείο Τύπου