Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/12/2000

Ανακοίνωση του Συνασπισμού σχετικά με την εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας

Με αφορμή την υπογραφή της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης -Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά σπεύδει να πανηγυρίσει για ένα κείμενο γεμάτο διφορούμενες διατυπώσεις και αβεβαιότητες.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να διαπραγματευθεί σωστά και υποχώρησε σε πιέσεις σκοπιμότητας χωρίς να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Ελσίνκι, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Το κείμενο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας θα έπρεπε να περιέχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεσμεύσεων και μηχανισμούς παρακολούθησης της Τουρκίας τόσο για το Κυπριακό όσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πράγμα που δεν έγινε.

Η αναφορά των σχετικών θεμάτων κάτω από τον υπότιτλο "ενισχυμένος πολιτικός διάλογος και πολιτικά κριτήρια" αφήνει περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών, όπως φάνηκε άλλωστε και από τις πρώτες αντιδράσεις Τούρκων υπευθύνων.

Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά, κάτω από ποικίλες πιέσεις, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Συνθήκης του Ελσίνκι αλλά και τα θεσμικά μέσα που διέθετε, προκειμένου η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας να συμπεριλαμβάνει δεσμευτικά το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ετσι η Τουρκία πετυχαίνει την μεγαλύτερη προσδεσή της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, εξασφαλίζει τα σχετικά κονδύλια, χωρίς να εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Κρίσιμο θέμα αποτελεί και ο τρόπος που θα αποτυπωθούν τελικά στο κείμενο της εταιρικής σχέσης τα δημοκρατικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και ο σεβασμός στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Δικαιώματα που συνεχείς καταγγελίες μιλούν για μαζικές παραβιάσεις τους, πράγμα που επισημαίνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατη έκθεσή του.

Ο Συνασπισμός καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα τα κόμματα και τη Βουλή για το κείμενο που υπέγραψε. Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι τόσο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας όσο και οι ομαλές ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολιτικές τις οποίες υποστηρίζει, δεν διασφαλίζονται με κείμενα γεμάτα αμφισημίες.

To Γραφείο Τύπου