Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/01/2013

Oμιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θανάση Πετράκου, στην Επιτροπή Οικονομικών με θέμα το φορολογικό

Παρατίθενται η ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις» (β΄ ανάγνωση):

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τον κ. Βορίδη ο οποίος υπήρξε, στην τελευταία συνεδρίαση του 2012, ο καλύτερος συνήγορος του ΣΥΡΙΖΑ. Μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μια παρωχημένη συμμαχία. Εγώ όμως είδα, όταν είχαν έρθει οι φορείς, ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είπαν όχι σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα είπαν όχι, οι αγρότες είπαν όχι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες είπαν όχι. Οι μόνοι που είναι ευχαριστημένοι είναι οι νέοι μεγάλοι όμιλοι. Άρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι εκφράζει όλο αυτό τον κόσμο, τότε πράγματι αυτό είναι πάρα πολύ καλό και επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, ενώ η συγκυβέρνηση εκφράζει μάλλον τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Άρα ήταν πολύ καίρια η παρατήρηση του κ. Βορίδη.

Θα ήθελα να επιχειρηματολογήσω υπέρ των δύο τροπολογιών που έχουμε καταθέσει. Η πρώτη αφορά τη μη παρακράτηση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και των οφειλών οι οποίες έχει αποφασιστεί να καταβάλλονται είτε με διοικητικές, είτε με δικαστικές αποφάσεις τμηματικά, καθώς και οφειλές οι οποίες τα δικαστήρια ή η διοικητική διοίκηση έχει αποφασίσει την προσωρινή αναστολή τους, το Φ.Π.Α, εννοώ των αγροτών και των επαγγελματιών.

Σε επίκαιρη ερώτηση που είχα κάνει ο κ. Υπουργός είχε απαντήσει με έναν έμμεσο τρόπο μπορώ να πω, ότι ουσιαστικά είναι απολύτως λογικό η μνημονιακή ΠΟΛ του κ. Βενιζέλου με την οποία αποφασίστηκε να παρακρατούνται και όλες αυτές οι οφειλές και οι μη ληξιπρόθεσμες στους αγρότες, ήταν μια ενέργεια που δημιούργησε τεράστια προβλήματα το καλοκαίρι στους αγρότες οι οποίοι και πήραν καθυστερημένα την επιστροφή του Φ.Π.Α αλλά και δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν τους προμηθευτές τους ή να κάνουν δουλειές τις οποίες είχαν αποφασίσει. Είναι ένα εντελώς παράλογο μέτρο το οποίο αποφασίστηκε το 2011 και πρέπει να επανέλθει στην κοινή λογική και στη στοιχειώδη δικαιοσύνη η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτό το άδικο, αλλά και παράλογο μέτρο να παρακρατούνται μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και οφειλές οι οποίες έχει αποφασιστεί να καταβάλλονται τμηματικά. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφουμε εντελώς τους αγρότες.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι αυτή την ώρα που οι πολίτες ξεπαγιάζουν από το κρύο, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της τρομακτικής αύξησης του ενιαίου φόρου κατανάλωσης κατά 1477% είναι εντελώς απαράδεκτο ο  Υπουργός Οικονομικών να αρνείται και το ελάχιστο, δηλαδή, τη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης.

Καλούμε την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά για το πετρέλαιο θέρμανσης, πρώτον να επαναφέρει τον ενιαίο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια η τιμή του πετρελαίου να μειωθεί  κατά περίπου 40 λεπτά και να υπάρξει μια δυνατότητα σε έναν κόσμο να βάλει πετρέλαιο για να ζεσταθεί. Δεύτερον καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει συγχρόνως σε άμεσα μέτρα, γιατί αυτά τα μέτρα που προτείνουμε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θα μας πείτε ότι συμβάλλουν στην αύξηση του λαθρεμπορίου. Εμείς συγχρόνως λέμε ότι μπορείτε αυτή τη στιγμή πρώτον να αλλάξετε τις προδιαγραφές περιεκτικότητας του θείου στο πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να είναι ίδιο με το πετρέλαιο κίνησης, δεύτερον να τοποθετηθούν μοριακοί ιχνηθέτες παντού, τρίτον να επεκταθεί το σύστημα εισροών και εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης, τέταρτον να τοποθετηθεί JPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς, πέμπτον να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση του ναυτιλιακού καυσίμου και έκτον να θεσπιστούν ποσοτικά κριτήρια στις πολυκατοικίες και στα σπίτια και στις επιχειρήσεις που μπορεί να είναι ο μέσος όρος κατανάλωσης των τριών προηγούμενων χρόνων.

Επίσης, πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης, γιατί και η μείωση αυτή την στιγμή, κατά 40 λεπτά, του πετρελαίου αν γίνει, και πάλι ο κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει, όταν είναι 1,5 εκατ. οι άνεργοι 3,4 εκατ. κάτω από τα όρια της φτώχιας.  Πρέπει οπωσδήποτε να διευρυνθούν τα κριτήρια για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης ώστε να καλύπτει όλους όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχιας, να διπλασιαστεί το εισοδηματικό όριο καθώς επίσης και να διπλασιαστεί η ποσότητα στις γεωγραφικές ζώνες που έχουν πολύ χαμηλό ετήσιο μέσο όρο.

Κύριε Υπουργέ, επειδή αναμένονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, σας καλούμε να μην προχωρήσετε σε καμία αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Να δοθεί δωρεάν παροχή μιας βασικής ποσότητας, που μπορεί να είναι 100 κιλοβατώρες ανά νοικοκυριό συν 100 κιλοβατώρες ανά άτομο του νοικοκυριού το τετράμηνο στους άνεργους και σε όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Να διευρυνθούν τα κριτήρια για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο έτσι ώστε να ενταχθούν σε αυτό, πρώτον, όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας, οι οποίοι υπολογίζονται στο 3,4 εκατομμύριο, ενώ σήμερα στο κοινωνικό τιμολόγιο, με τα κριτήρια που έχετε βάλει, δεν έχουν ενταχθεί ούτε 300 χιλιάδες και δεύτερον, τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στον νόμο περί οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Σας ευχαριστώ.