Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/01/2013

Με το νέο Οργανισμό «ακρωτηριάζεται» το Νοσοκομείο Ρεθύμνου - Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χαρακτηρίζεται από ένα σοβαρό «ακρωτηριασμό» σημαντικών τμημάτων και κλινικών (Πνευμονολογική, Ψυχιατρική και ΩΡΛ κλινική, Γαστρεντερολογικό, Νευρολογικό και Οδοντιατρικό τμήμα, Ανοσολογικό Εργαστήριο, ενώ και την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού την καταργεί από  αυτόνομο τμήμα. Πρόκειται για ένα σαφέστατο βήμα υποβάθμισης της λειτουργίας και υπονόμευσης της προοπτικής του νοσοκομείου.

Οι αλλαγές αυτές δεν υπακούουν σε καμιά λογική εξορθολογισμού και καλύτερης οργάνωσης των τμημάτων του νοσοκομείου. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι τα τμήματα που καταργούνται προσφέρουν επαρκέστατες, αποδοτικές και αναντικατάστατες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Η ίδια εικόνα βεβαίως παρατηρείται και στους Οργανισμούς  των υπόλοιπων των νοσοκομείων, που έχουν εγκριθεί αυτή την περίοδο. Η μόνη λογική που διέπει τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Υγείας είναι η «συρρίκνωση» του ΕΣΥ και η δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας με αποκλειστικό στόχο την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και τον «εξευμενισμό» της τρόικας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί ως «Προκρούστης» της δημόσιας περίθαλψης, της μόνης περίθαλψης που μπορούν να έχουν οι φτωχοί και αδύναμοι αυτής της χώρας στη σημερινή συγκυρία της ακραίας φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν έλαβε υπόψη της καμιά από τις τεκμηριωμένες απόψεις και παρατηρήσεις του ΔΣ, της Ιατρικής Υπηρεσίας και των υπόλοιπων οργάνων του νοσοκομείου, αλλά -σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις- επικύρωσε το απαράδεκτο σχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας Λοβέρδου.

Η δημοσίευση του νέου Οργανισμού αποτελεί μια «εχθρική»  κίνηση για τη δημόσια περίθαλψη στο Ρέθυμνο. Δεν μπορούμε ως πολίτες και ως κοινωνία να επιτρέψουμε να δοθεί η «χαριστική βολή» σε ένα νοσοκομείο με συσσωρευμένα προβλήματα και ελλείψεις χρόνων. Αντίθετα, οφείλουμε να διεκδικήσουμε μαζί με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που το κρατούν ακόμα  όρθιο κάτω από αντίξοες συνθήκες όχι απλώς τη διοικητική αυτοτέλεια του Ιδρύματος αλλά και την αποφασιστική ενίσχυση του με το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές και πόρους και την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στο νομό.

Συνολικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απαιτεί την άμεση απόσυρση των νέων μνημονιακών Οργανισμών των νοσοκομείων και την αναμόρφωση τους, αφού προηγηθεί η πλήρης καταγραφή των επιδημιολογικά τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου Χάρτη Υγείας της χώρας.

To Γραφείο Τύπου