Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/12/2000

Συνάντηση ΣΥΝ με τους Προέδρους του ΣτΕ και της Ενωσης Δικαστών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Γεραρή και με την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Συμβουλίου Επικρατείας κ. Σακελαροπούλου, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μαζί με τον Φώτη Κουβέλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τον Στέργιο Πιτσιόρλα, συντονιστή της Π.Γ. του ΣΥΝ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μετά τις συναντήσεις δήλωσε τα παρακάτω:

"Η αναθεώρηση του Συντάγματος, που προωθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν περιέχει αποφασιστικές τομές. Ενδιαφέρεται να θεσμοποιήσει τις επιβιώσεις και τις στοχεύσεις του παλαιοκομματικού μας συστήματος, του υπάρχοντος κρατικού και κυβερνητικού μοντέλου.

Ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, προχωρεί ερήμην της κοινωνίας, με ένα συμβιβασμό των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στον κοινό παρονομαστή των δικομματικών σκοπιμοτήτων τους.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με τους 283 βουλευτές που έχουν, επιμένουν στον διορισμό της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν θέλουν να καταργήσουν τη διάταξη αυτή, που αποδυναμώνει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ενδυναμώνει την εξουσία του κυβερνητικού κόμματος.

Απεναντίας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφωνούν προθύμως σε διατυπώσεις όπως αυτές του άρθρου 95 του Συντάγματος, που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και τις αρμοδιότητες της ακυρωτικής διαδικασίας και του ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης συμφωνούν αλληλουποστηριζόμενα τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην αμφισβήτηση των αρμοδιοτήτων του ΣτΕ για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος δεν θέλουν την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, των δημοσίων αγαθών και του δημοσίου συμφέροντος, από τις κυβερνητικές και κρατικές αυθαιρεσίες, σε μια περίοδο όπου μεγαλώνουν τα προβλήματα από την κακή νομοθέτηση, τη δυσλειτουργία της διοίκησης και την καταχρηστική ή παράνομη συμπεριφορά κυβερνητικών και κρατικών φορέων.

Ο ΣΥΝ αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες για ανοιχτό κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτικό διάλογο, ως προς τα σοβαρά ζητήματα και τις επικίνδυνες πλευρές, που υπάρχουν στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας θα συναντηθούμε με επιστημονικές ενώσεις, κοινωνικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και θεσμικούς φορείς.

Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Πρόεδρο και Εισαγγελέα του Α.Π., την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ενωση Εισαγγελέων, την Ενωση Διοικητικών Δικαστών, τον Πρόεδρο του Ελεγκρικού Συνεδρίου, το Δικηγορικό Σύλλογο, την Ενωση Συνταματολόγων, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΓΕΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις κ.λ.π.".

To Γραφείο Τύπου